Sport & Lifestyle #MNLK

Ook verslaafd aan koolhydraten? Dit handige overzicht brengt de balans terug in het gevecht!

4 Mins read
Als groots liefhebber van al dat lekkere voedsel waar koolhydraten in zitten, doet het me zeer in mijn hart dat ik ze eigenlijk niet zoveel mag hebben. Het voelt haast als liefdesverdriet dat ik lekkere happen als pizza, bier, brood, ijs, chocolade en chips moet laten staan. Toch zal ik (en jij wellicht ook) moeten leren omgaan met welke hoeveelheid koolhydraten je in je dieet toelaat. De helft van de Nederlanders heeft immers overgewicht anno 2018. Een overmaat aan (slechte) koolhydraten is één van de grote boosdoeners. Heb je carbs onder controle en je zult weer een slanke den worden!

Dit is een handig overzicht met suggesties voor wie koolhydraten wil leren ontwijken en niet weet wat ze dan moeten laten staan. Er staan ook suggesties in voor wat je dan wel kan eten om aan je carbs te komen.

Check ook: Intermittent Fasting; een onzinnige trend of daadwerkelijk bevorderend voor je vetverbranding?

Waar zitten koolhydraten in?

Dranken Hiertoe behoren alle frisdranken die niet “light” zijn. Denk aan: fruitsappen, vruchtensappen en fruitsiropen die je moet verdunnen. Ook gezoete zuiveldrankjes zoals Chocomelk en Yogidrink zijn extreem koolhydraatrijke drankjes. Net als alle frisdranken. Allemaal vermijden.Alcoholische drankjes (wijn, bier e.a.) zijn ook koolhydraatrijk. Droge wijnen bevatten echter veel minder koolhydraten dan zoete wijnen. Gedestilleerde sterke dranken (whisky, wodka, rum, tequila e.a.) bevatten geen koolhydraten meer omdat deze verdwijnen tijdens het fermentatieproces.Een glaasje alcohol op zijn tijd is echt geen schande. Behalve als je echt nog bezig bent met afvallen: niet doen.
Suiker, stropen en siropen Alle suikers en siropen staan bol van de koolhydraten. Witte kristalsuiker basterdsuiker en poedersuiker… Maar ook suikerstroop, tarwestroop, rijststroop, maïsstroop, agavesiroop en ahornsiroop. Ook honing is één en al koolhydraat. Maar er is nog wel verschil in echt ongezond en minder ongezond. Kristalsuiker nooit meer doen, rauwe honing, agavesiroop en ahornsiroop zijn af en toe geen probleem.
Snoep en chocolade Hiertoe behoren alle vormen van snoep die niet suikervrij zijn. Zoals chocolaatjes, drop, m&m’s. Pure chocolade bevat minder koolhydraten dan melkchocolade, maar is nog altijd erg koolhydraatrijk. Het is wel de gezondere keuze. Of af en toe een suikervrij snoepje is geen probleem.
IJs Denk aan: roomijs, fruitsorbet en waterijsjes. Ook ijsjes die van puur fruitsap zijn gemaakt zijn koolhydraatrijk, vanwege de vruchtensuikers en druivensuikers. Het zijn wel de gezondere keuzes.
Gebak, koekjes en zoetwaren Gebak en banket zijn nog  veel koolhydraatrijker dan brood en broodvervangers. Dit soort baksels bestaat namelijk niet alleen grotendeels uit zetmeel, maar bevat bovendien bakken met transvet. Denk aan: koeken, droge koekjes & biscuits, vlaaien, taarten, cake, gebakjes, muffins, brownies, donuts, puddingbroodjes & suikerbrood.
Brood Alle vormen van brood en broodvervangers bevatten veel zetmeel en zijn dus koolhydraatrijk. Niet alleen brood, maar alles waar veel graan (tarwe, rogge, mais, rijst, haver, gerst, gierst etc.) in zit, is koolhydraatrijk voedselJe hebt echter koolhydraatarm brood. Je kunt dit zelf bakken met koolhydraatarm meel of gewoon kopen bij de supermarkt. Vraag ernaar bij de broodafdeling.
Overige graanproducten (pasta, rijst) Voorbeelden hiervan zijn pasta (spaghetti e.a.), popcorn, couscous, tortilla’s, taco’s, pannenkoeken, croutons, pizzabodems, bladerdeeg enzovoort. Volop koolhydraten en tevens slechte vetten. En denk tevens aan ontbijtgranen zoals cornflakes, havermout, muesli en cruesli… Allemaal koolhydraten. Havermout echter, quinoa, zoete aardappel vallen onder de langzame goede koolhydraten. Die horen thuis in een gezond eetpatroon. Let je op koolhydraten, dan neem je ook deze producten even niet.Je hebt echter ook koolhydraatarme pasta, die bij uitstek geschikt is als je op je koolhydraten let.
Fruit Fruit bestaat voornamelijk uit water en fruitsuikers en is dus per definitie koolhydraatrijke voeding. Maar bananen bevatten meer koolhydraten dan een appel. Denk hierbij ook aan gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen en abrikozen. Wil je je koolhydraatinname beperken, vermijd dan het fruit tijdelijk. Uiteraard past fruit, vanwege de vele voordelen, wel in een gezond eetpatroon. Wil je echter op je koolhydraten letten om af te vallen, vermijd het fruit dan tijdelijk.
Bonen en erwten Bonen & erwten bestaan grotendeels uit zetmeel en zijn dus koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Hiertoe behoren onder andere witte bonen, sperziebonen, bruine bonen, tuinbonen, snijbonen en sojabonen. En doperwten, tuinerwten, spliterwten & linzen. Maar ook producten die zijn gemaakt van sojabonen zoals tofoe, tempeh, seitan & sojaburgers. Wil je je koolhydraatinname beperken, vermijd dan bonen tijdelijk. Maar bonen passen heel goed in een gezond eetpatroon. Dus ben je eenmaal op gewicht, dan passen bonen uitstekend.
Bewerkte vleeswaren Bewerkte vleeswaren zoals rookworst, knakworsten, voorverpakte hamburgers en voorverpakte halve haantjes zijn doorgaans koolhydraatrijk voedsel. Hetzelfde geldt voor vleeswaren voor op brood zoals salami, gebraden gehakt en boterhamworst. Let op: onbewerkt vlees zoals biefstuk en varkenshaas is juist eiwitrijk en koolhydraatarm. Vlees is dus pas slecht als het bewerkt is.
Chips, nootjes en zoutjes De meeste soorten chips en zoutjes bestaan grotendeels uit koolhydraten Hierbij moet je denken aan paprikachips, borrelnootjes, Tuc. De enige koolhydraatarme zoutjes zijn verse, ongebrande pinda’s en noten (hazelnoten, paranoten, walnoten e.a.). En die zijn dus weer gezond.
Bewerkte toetjes en vla Denk aan toetjes zoals pudding, vla, (slag)room, mousse, pap, bavarois, tiramisu, crème brûlée, vruchtenyoghurt, hangop, fruitkwark en milkshake wordt meestal heel veel suiker toegevoegd. Dit soort desserts is dan ook extreem koolhydraatrijk voedsel. Naturelyoghurt en naturelkwark is daarentegen eiwitrijk en koolhydraatarm.
Wortels en knollen Veel wortels en knollen bestaan voor een groot deel uit suikers en zetmeel. Voorbeelden hiervan zijn aardappels, rode bietjes, aardperen, pastinaak en rapen. Niet alle knollen en wortels zijn overigens koolhydraatrijk; zo zijn waspeen, radijsjes en koolrabi relatief koolhydraatarm.
Soepen Erwtensoep, bonensoep, maïssoep en aardappelsoep zijn logischerwijs koolhydraatrijke voedingsmiddelen vanwege de basisingrediënten. Ook de meeste poedersoepjes en bliksoepen bevatten veel koolhydraten. Er zijn echter ook talloze koolhydraatarme soepen zoals uiensoep, tomatensoep, groentesoep en bouillonsoep. Vers gemaakt is dus altijd de beste keuze.
Sausjes en dressings Vooral gezoete kant-en-klare sausjes behoren tot de koolhydraatrijke voeding. Voorbeelden hiervan zijn zoete sladressing en de alom bekende flesjes met whiskysaus, knoflooksaus, chilisaus en barbecuesaus. Zelf dressing maken met goede olie is de beste optie.
Zoet broodbeleg Bijna alles wat zoet smaakt bevat koolhydraten. Zo ook zoet broodbeleg, waaronder chocopasta, hagelslag, jam, kokosbrood en appelstroop. Je hebt wel jams en pasta’s zonder suiker, die zijn prima om af en toe te eten.

 

Bron: SlankmetLinda

Related posts
Drinks & Food #MNLK

5 tips om een gezond dieet vol te kunnen houden

2 Mins read
Wil je graag afvallen of een gezondere levensstijl aannemen? Dan is het belangrijk om een dieet te volgen dat bij jou past…
Sport & Lifestyle #MNLK

Afslanken met shaken

2 Mins read
Wil jij graag ontzettend snel afvallen, dan kan dit door het drinken van shakes. Niet voor niets is het afvallen met shakes…
More #MNLK

Problemen met lichaamsvet aanpakken

2 Mins read
Als het gaat om afvallen en op gewicht blijven, is er geen magische pil die dit voor je kan doen. In plaats…