More #MNLK

Over het Nationaal Militair Museum

3 Mins read

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is een jong museum, dat in 2014 geopend is. Het museum laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Nederlandse leger, zowel de luchtmacht als de landmacht. Hert idee voor een nationaal museum ontstond vanaf 2000. Toen bleek dat het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg te weinig ruimte hadden om alle materialen, machines en collecties te herbergen. Daarop werd besloten dat er een nieuw museum zou komen.

Wat is er in en rond het Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum duikt diep in de geschiedenis. Het verhaal begint in de steentijd, met zijn pijlen en speren, en loopt via de middeleeuwen door tot de belangrijkste hedendaagse militaire ontwikkelingen. Het Nationaal Militair Museum heeft een aantal absolute must sees die je als bezoeker niet mag missen.

  • Historische en hypermoderne vliegtuigen, kanonnen en tanks behoren tot de absolutie topstukken van het Nationaal Militair Museum. Een van de pareltjes is een V2-raket uit de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend is ook het raketlanceersysteem M270 Multiple Launch Rocket System.
  • Het museum is lekker interactief. Zo kun je plaatsnemen in een heuse straaljager van het beroemde model F16, maar ook de vliegenierstaal van de NATO leren. Kinderen kunnen hun eigen buskruit maken en via simulators naspelen hoe het is om een raket af te schieten met en tank.
  • In het museum kun je alles leren over de militaire uniforms en maak je ook kennis met bekende en belangrijke militairen uit de Nederlandse geschiedenis. Onder meer stadhouder prins Maurits uit de zeventiende eeuw, maar ook testpiloot Gerben Sonderman van Fokker. Hij was de persoonlijke piloot van Prins Bernhard.
  • Rond het museum is ook genoeg te doen en zien! In het Park Vliegbasis Soesterberg, 380 hectare groot, staan diverse monumenten en kun je de prachtige natuur verkennen van Soesterberg.

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit de rijkdom aan kennis en historie die het Nationaal Militair Museum in Soesterberg te bieden heeft. De rest moet je gewoon zelf gaan verkennen!

Het adres

Het Nationaal Militair museum is gemakkelijk te bereiken. Dit in Soesterberg gelegen gebouw is vanaf de snelweg snel aan te rijden. Het ligt redelijk centraal en daarom zijn de afstanden over het algemeen goed te doen. Toch belangrijk wanneer je een dagje museum plant. Je moet er eerst komen en als dat ingewikkeld is of wanneer het parkeren problematisch is, kies je soms toch liever voor een ander museum. Bij het Nationaal Militair museum is dit allemaal geen enkel probleem. Handige weetjes over het adres:

– Het adres van het Nationaal Militair museum is:

Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

– Wil je met de auto naar het museum en gebruik je de navigatie, dan kun je gewoon bovenstaand adres ingeven. Je komt dan exact op de juiste plaats aan.
– Is navigatie niet aan jou besteed, dan kun je ook de routebeschrijving op de website van het museum raadplegen en eventueel uitprinten. Er is een route vermeld vanuit westelijke, oostelijke, noordelijke en zuidelijke richting.
– Parkeren is bij dit museum geen enkel probleem. Dat is een groot voordeel. Bij musea in grote steden ben je vaak aangewezen op dure parkeergarages en moet je bovendien soms nog een eind lopen ook. Het Nationaal Militair museum heeft een eigen parkeerplaats. Het parkeren is nog eens gratis ook. Waar kom je dat tegenwoordig nog tegen? Het aantal parkeerplaatsen is groot, dus een volle parkeerplaats zal zelden voorkomen. Ook voor mindervaliden zijn er een aantal speciale parkeerplaatsen. Kom je met de elektrische auto, maak dan gebruik van een van de 2 plaatsen met oplaadpalen.
– Kom je met de fiets naar het museum, volg dan de borden ‘Park Vliegbasis Soesterberg’ en ‘Nationaal Militair Museum’. Je kunt de fiets stallen bij P1.
– Ga je met de bus, dan word je vlak voor het museum afgezet, dus dat is ideaal. Neem hiervoor bus 356.

Voor actuele informatie zoals prijzen, openingstijden en meer verwijzen wij je naar de website van het museum zelf.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Wunderland Kalkar is een pretpark waar jonge kinderen zich prima een dagje kunnen vermaken met alle attracties wat in het park te vinden zijn