The Online Lifestyle Magazine 

Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Review 23andMe: ik heb mijn DNA laten testen en de uitslagen waren fascinerend! (Health + Ancestry Service)

3 Mins read

23andMe is het bedrijf dat jouw DNA analyseert om te zien wat jouw afkomst is en hoe het zit met jouw gezondheid. Deze dienst geeft je inzicht over… nouja… jezelf!

Ik deed de befaamde DNA-test en was aangenaam verrast over de resultaten!

“Know your genes. Own your health.”

Health + Ancestry

23andMe is één van de vele opties die je tegenwoordig kan kiezen om je DNA te analyseren. De keuze viel voor 23andMe omdat het een completere service lijkt aan te bieden. Het is beslist geen goedkope dienst, je betaalt immers 199 dollar voor de Health+Ancestry-optie. Toen er een aanbieding van slechts 80 dollar op de mat lag, ging ik er direct voor!

Enkele dagen na de bestelling kwam het kitje binnen waarin een buisje zit waarin je moet spugen. Een kleine klodder spuug was voldoende. Vervolgens komt er een vloeistof bij om het goedje intact te houden en kan je het gehele kitje weer kosteloos op de post doen. In een handomdraai heb je dit voor elkaar. De verpakking was wel ietwat warrig, maar achteraf wat het een makkie.

Vervolgens krijg je enkele dagen later in je mailbox de bevestiging dat het pakketje is ontvangen en dat jouw DNA-sample wordt onderzocht. Binnen 2-3 weken krijg je de uitslag. Spannend!

ps; je kan tevens via 23andMe connecten met long lost family. Bijzonder behulpzaam als je bijvoorbeeld op zoekt bent naar je ouders bij adoptie, of broers en zussen die je nooit hebt gekend etc etc.

Zwaktes in mijn pantser?

Zou ik een drager zijn van een bepaalde ziekte? Heb ik bepaalde zwaktes in mijn pantser? Wat geef ik door aan mijn eigen kinderen? En zou ik mogelijk gevoelig zijn voor ziektes als Alzheimer, Parkinson en diabetes? Ben ik eigenlijk wel zo gezond als ik denk dat ik ben?!

En dan heb je nog de Ancestry-optie waarin je meer te weten komt over je afkomst. Hoeveel procent Nederlander ben ik? Heb ik Spaans bloed? Heb ik wellicht een percentage Brits, Chinees, Arabisch of Zweeds in mijn DNA? Wie ben ik eigenlijk... waar kom ik eigenlijk vandaan?!

Op deze prangende vragen kreeg ik allemaal praktische antwoorden!

“Know your personal story, in a whole new way.”


De resultaten zijn binnen!

Via de mail wordt je geïnformeerd dat je jouw resultaten kunt bekijken. Op de gebruiksvriendelijke en overzichtelijke Engelstalige site zie je meteen in de categorieën Ancestry, Health en Traits jouw resultaten staan. Laten we ze nader gaan bekijken!

Ancestry

Het blijkt uit de test dat ik 100% West-Europeaan ben. Geen greintje Afrikaans, Aziatisch of Amerikaans DNA in mijn bloed. Het is 50% een mix van Nederland, Duits en Frans. Vervolgens 18% Scandinavisch en 15% Brits en Iers. Eigenlijk gezien mijn looks volkomen logisch, ik zou in elk van deze landen kunnen zijn geboren. Wat ook opviel is dat mijn voorouders voornamelijk uit Zuid-Holland komen, terwijl ik dacht dat ze uit geschiedenisboeken van mijn familienaam voornamelijk uit Drenthe kwamen.

Het is bijzonder interessant om te zien dat mijn voorvaderen door de honderden jaren heen door heel Europa mooie vrouwen op de kant hebben gelegd 😉

Health

Wow, op alle fronten ben ik gezond verklaard. Ik draag géén enkele ziekte mee en ik ben beslist niet gevoelig voor een veelvoud aan nare aandoeningen. Mijn pantser is rotsvast! Dit zorgt voor een diepe tevreden zucht. Wat een geschenk, wat een geluk! Bedankt pa en mam, dat scheelt heel wat ongemak voor mezelf en mijn nageslacht.

Uiteraard zijn al deze opties afhankelijk van of je een gezonde levensstijl hebt. Drink je, rook je, vreet je en heb je veel stress, dan vergroot je elke mogelijke optie. Blijf je echter wel zo gezond mogelijk leven, dan is de de kans bijzonder klein dat ik te maken ga krijgen met Alzheimer, Parkinson, diabetes en een hele reeks aan nare mogelijkheden. Thank the lord!


Carrier Status


Health Predisposition

Wellness & Traits

Met Wellness en Traits bedoelen ze dus met name geinige eigenaardigheden die opvallend bij jouw DNA passen. Zo weet de DNA-test allerlei grappige kenmerken te bevestigen. 23andMe bevestigd namelijk dat ik geen goed gevoel heb voor muzikale ritme, grote kans is dat ik groene ogen heb, geen kale plek op mijn hoofd heb, losse oorlellen heb, haar op mijn bovenrug heb, hoeveel hoogtevrees ik heb, hoe dik mijn haar is en of ik veel sproeten heb. Ook vertellen ze je of je wel of geen rood haar gen hebt, of je grote teen langer is, of je een diepe slaper bent, of je zoet boven zout prefereert, hoe laat je prefereert om wakker te worden, of je een unibrow hebt en zoveel meer.

Het brengt een glimlach op je gezicht als je deze uiterst herkenbare kenmerken terugleest. Ze zijn spot-on!

Het eukstel feitje vond ik nog wel dat mijn Muscle Composition vergelijkbaar was met elite power atletes. Cool!

Mijn vrouw moest dan een stuk harder lachen toen we ontdekten dat ik 4% Neanderthaler DNA had… dat is het dubbele van het wereldgemiddelde. Dat verklaart een hoop lompigheid 😉

Conclusie

De site voelt ietwat summier aan qua beleving, maar ze geven wel alle info die je verwacht van je test. Tevens geven ze diverse handige tips over hoe je jouw lifestyle in orde kunt krijgen zodat je gezond ouder wordt. Al met al, een keurige dienst die mij heeft doen geruststellen dat ik een gezonde West-Europese man ben die sterke Vikingkinderen met sproetjes op de planeet gaat voortzetten 😉

[penci_review]


Check ook: Boekrecensie: FIT (van Arie Boomsma!)

Bron: 23andMe Wiki

Related posts
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Boekrecensie: 'Everything is F*cked: A Book about Hope' van Mark Manson

3 Mins read
Everything is F*cked: A Book about Hope is het nieuwste boek van bestselling auteur Mark Manson (bekend van De edele kunst van not giving…
Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Boekrecensie: Principes van Ray Dalio

2 Mins read
De Amerikaanse investeerder Ray Dalio (70) begon op 26-jarige met Blackwater Associates, een firma die tegenwoordig 160 miljard dollar in beheer heeft…
Sport & Lifestyle #MNLK

Universiteit van Nederland: 'Hoe houd je jouw lichaam 100 jaar jong?'

1 Mins read
Veroudering tegengaan is een lang gekoesterde wens van vele wetenschappers. Het klinkt als een onwerkelijke droom, maar bij muizen is het inmiddels…