The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Smarthome starter guide: 5 slimme producten voor in jouw huis

2 Mins read

Steeds meer apparaten worden slim. Van waterkokers tot vaatwasser, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar waar moet je nou beginnen? Met welke apparaten kun je zeggen dat je huis écht slim is? Dat zouden zomaar eens de volgende 5 opties kunnen zijn.

Slimme verlichting

Lampen zijn ongetwijfeld de apparaten die je het meest gebruikt in huis. Het is alleen jammer dat je de sfeer alleen met kaarsen iets rustiger of romantischer kunt maken. Slimme lampen brengen daar verandering in. Daarmee kun je met één druk op de knop – of je stem – de verlichting laten dimmen of een andere kleur geven. Leuk voor als je vrienden langskomen of als je al in bed ligt en geen zin meer hebt om naar het lichtknopje te lopen.

Slimme deurbel

Belletje lellen is verleden tijd, want een slimme deurbel registreert iedereen die jouw tuin in en uit loopt. Sterker nog. Er zijn slimme deurbellen waarbij je een melding krijgt als er een persoon door jouw tuin loopt. Wil je het echt heel bont maken? Dan zijn er deurbellen met gezichtsherkenning te koop. Heb je het gezicht van een vriend(in) opgeslagen, dan krijg je op je telefoon een melding: ‘Davy staat voor de deur’.

Een nadeel van veel slimme deurbellen alleen is dat de opslag van beelden via de cloud plaatsvindt en dat je daarvoor moet betalen. Gelukkig zijn er enkele slimme deurbellen zonder abonnement waarmee je niet nog jarenlang extra kosten moet betalen.

Slimme stekker

Alle apparaten vervangen om zo een smarthome te creëren is een beetje kostbaar. Een tussenoplossing is een slimme stekker. Die plug je in de muur en vervolgens kun je via je telefoon de stroomtoevoer bedienen. De slimme stekker is ook te gebruiken als je op vakantie bent. Dan stel je gewoon een programma in dat bepaalde lampen aan moeten springen in de avond.

Slimme speaker

Stel je voor. Je staat te koken, hebt vieze handen en je wilt je favoriete Spotify playlist aanzetten. Een slimme speaker heeft een ingebouwde spraakassistent, zoals Amazon’s Alexa, Apple’s Siri of de Google Assistent. Door spraakcommando’s te geven, kun je de speaker informatie laten opzoeken over het weer, verkeer of zelfs telefoontjes laten plegen.

Het wordt helemaal leuk als je de speaker verbindt aan bijvoorbeeld je verlichting. Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘Ok Google, zet verlichting in relax modus’. Vervolgens verandert de hele setting in huis.

Slim slot

Loop jij vaak 10 keer heen en weer met boodschappen, of vergeet je altijd van alles. Een slim slot kun je eenvoudiger openen. Hij vergrendelt bijvoorbeeld pas zodra je 100 meter van huis bent. Ook kun je digitale sleutels versturen aan je gezin, zodat iedereen altijd binnen kan komen.

Je ziet deze sloten ook steeds vaker bij je Airbnb, omdat de eigenaren dan niet aanwezig hoeven te zijn om de deur open te doen. Best handig dus. Zeker als jij in de file staat en je vrienden voor de deur staan te wachten.

Goedkope smarthome apparaten op AliExpress

Het slimmer maken van je huis komt wel met een prijskaartje. Sommige apparaten kosten meer dan 300 euro per stuk. Je verruilt daarom ook niet zomaar even je hele inboedel voor wat slimme alternatieven.

In dat geval kan AliExpress een uitkomst bieden. Deze Chinese webwinkel verkoopt ook slimme apparatuur, voor soms een fractie van de prijs. Sterker nog. Soms vind je dezelfde merken en producten als hier in Nederland met een prijskaartje van 50% minder. Als je weet wat je (niet) moet kopen op AliExpress, dan kan het een geweldige optie zijn om je huis voordeliger slimmer te maken. En dat is dan weer heel slim van jou.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Buffetkasten zijn een belangrijk onderdeel van de woonkamer