Sport & Lifestyle #MNLK

Stoppen met roken? Het kan met dit stappenplan

2 Mins read

Een groot percentage rokers heeft weleens het voornemen gehad om te stoppen. Sommigen slaagden, sommigen stelden het uit en weer anderen hielden de stop een tijdje vol, maar vielen daarna weer terug in hun oude gewoonte. Stoppen met roken is geen makkie, maar het is zeker ook niet onmogelijk. Een goed stappenplan helpt daarbij.

Stel je motivatie vast

Allereerst is het belangrijk je motivatie goed voor ogen te hebben. Misschien heb je een duidelijk doel; je wilt bijvoorbeeld gezonder worden. Toch kun je je vastberadenheid versterken door alle voordelen van het stoppen met roken de revue te laten passeren. Je wordt bijvoorbeeld niet alleen gezonder, maar je voelt je ook beter, je gaat er gezonder uitzien, je geheugen verbetert, je houdt meer geld over en je krijgt er een betere adem van. Je verkleint de kans op kanker en je beschermt je eventuele partner en kinderen tegen schadelijke effecten van meeroken. Heb je huisdieren? Deze hebben ook voordeel van het stoppen met roken. Bedenk alle mogelijke reden om te stoppen, zet ze op een lijstje en plak het op de koelkast, voordeur, computerscherm, boven je bed of enige andere plek waar het je regelmatig aan je motivatie kan herinneren. Blijf jezelf ook motiveren door jezelf zo nu en dan te trakteren met het geld dat je bespaart door niet te roken. Koop bijvoorbeeld een keer een mooi paar herenschoenen.

Stoppen met roken

Ban roken uit je leven

Nu de motivatie duidelijk is zet je een stopdag vast, zodat je je mentaal kunt voorbereiden. Ruim van te voren alles op wat je associeert met roken. De sigaretten en de aansteker moeten natuurlijk sowieso in de prullenbak verdwijnen. Bedenk ook wanneer de verleiding voor jou het grootst is en probeer deze situaties te omzeilen. Rook je graag na het eten? Probeer die leegte op te vullen door bijvoorbeeld een appel te eten. Veel mensen willen roken langzaam afbouwen om er vervolgens helemaal mee te stoppen. Vaak krijgen ze hierdoor echter een terugval. Stop daarom cold turkey. Het is moeilijk, maar wel beter.

Zorg voor support

Vertel mensen in je omgeving dat je gaat stoppen met roken. Zo zijn zij op de hoogte en zul je je ook makkelijker aan je resolutie kunnen houden. Eventueel kun je ook op internet op zoek gaan naar steun. Heb je onbeperkt internet op je smartphone? Dan zijn de online mogelijkheden ook onbeperkt. Bijvoorbeeld op een internetforum, maar vooral ook met afleiding van alles wat je online kunt doen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar YouTube-filmpjes die je zullen helpen om de sigaretten links te laten liggen. Sla de filmpjes die jou het meeste motiveren op onder favorieten. Heb je het even moeilijk? Kijk dan zo’n filmpje.

Related posts
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLK

Door tijdelijk geheel te stoppen met social media, kun je jouw gedrag met je smartphone voorgoed veranderen

1 Mins read
De smartphone is een dopamine-machine die afhankelijk is van zijn slaven. Je wil constant een lekker shotje en de telefoon geeft je…
Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Stoppen met caffeine voor 30 dagen: heeft het zin om koffie links te laten liggen?

1 Mins read
Ik start de dag met twee Nespresso’s in één kop. Rond 9 uur weer één en rond 13.00 weer één, rond 16.00…
Mind & Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Jordan Syatt's tips om voorgoed te stoppen met die vervelende vreetbuien

1 Mins read
Ik steek mijn hand in de lucht als iemand zou vragen of er iemand in de zaal is die wel eens in…