The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Tip: Met je plinten aan de slag? Hoe kan je het in verstek zagen?

2 Mins read

Plinten zijn een mooie afwerking en/of versiering aan de rand van jouw vloeren. Ze bestaan in verschillende uitvoeringen, materialen, kleuren en vormen. Dit maakt dat je steeds een plint kunt kopen die perfect aansluit bij jouw ruimte en jouw persoonlijke voorkeuren.

Wanneer je een plint hebt gevonden die mooi past in jouw ruimte, is het nu zaak de plinten te plaatsen. Hiervoor zijn er verschillende opties, ook wat het zagen van de plinten betreft. Wanneer je de plinten onder een bepaalde hoek aan elkaar wilt laten aansluiten dien je deze plinten op een welbepaalde manier te zagen, bijvoorbeeld onder een hoek van 45°. Een vaak toegepaste techniek is het in verstek zagen van de plint. Het vergt wat aandacht en een goede techniek om alles netjes te zagen. En oefening baart kunst! Ontdek hier hoe je plinten in verstek moet zagen.

Het in het verstek zagen van plinten

Meten is weten

Zoals bij alle kluswerken in huis, is het ook bij zagen in verstek belangrijk dat je alles netjes overdenkt, meet en uittekent alvorens aan de slag te gaan. Hou je lat en potlood dus zeker bij de hand.

Zo zaag je plinten netjes in verstek

Sommige plinten zijn onderaan wat breder uitgevoerd. Ze zijn schuin gemaakt om een meer sierlijke uitstraling te geven. Dit type uitvoering heeft bijgevolg ook een impact op het verzagen van de plinten.

Om de plinten in verstek te zagen kan je gebruik maken van een eenvoudig, maar o zo efficiënt en tevens goedkoop hulpmiddel: een verstekbak! Deze zijn meestal vervaardigd van plastic of hout en voorzien van zaagsneden waardoor je netjes in hoeken van 45° of 90° kan zagen. Eerst en vooral dien je de plint stevig vast te klemmen. Zo kan de plint alvast niet verschuiven terwijl je aan het zagen bent. Zet de plint steeds rechtop in de verstekbak, zoals ze tegen de wand zal staan. Richt en draai jouw zaag vervolgens naar links of rechts, afhankelijk van welke hoek je wilt krijgen.

Wanneer je gebruik maakt van een elektrische cirkelzaag (die je kunt kantelen, links of rechts), leg je de plint plat op jouw zaagbank. Let hierbij op dat de decorzijde naar boven is gericht. Dit is de meest eenvoudige en handige methode, omdat je op die manier de plint makkelijk en stevig kunt vastzetten.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een afkortzaag, al dan niet met vaste geleider.

Wanner je te maken hebt met clips plinten dien je de meegeleverde kleine spie onder de plint te houden, met de dikste zijde onder de plint, om perfect in verstek te kunnen zagen.

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Maak je huis stijlvoller en gezelliger met canvas!