The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLK

(Tips) Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

2 Mins read

Solliciteren is voor veel mensen niet het gemakkelijkste dat er is. Zeker als je in je leven nog niet veel sollicitatiebrieven hebt verstuurd, of als je wilt solliciteren op je droombaan, is het sollicitatieproces echt spannend. Een goede en aantrekkelijke sollicitatiebrief schrijven is natuurlijk cruciaal als je 100 procent voor een andere baan gaat. Maar welke kenmerken heeft een gedegen sollicitatiebrief? In dit artikel vind je tips om een goede sollicitatiebrief in elkaar te zetten!

Ga aan de slag om een goede sollicitatiebrief te schrijven

De bedrijfscultuur, doelstellingen e.a.

Belangrijk is dat je, voordat je begint met het schrijven van een sollicitatiebrief, je goed verdiept in het bedrijf waarvoor je aan de slag wilt gaan. Lees de homepage van je gewenste toekomstige werkomgeving/bedrijf goed door en bekijk of het bedrijf actief is op sociale media. Verdiep je in de bedrijfscultuur: waar staat jouw toekomstige werkgever voor?

Wat zijn belangrijke doelstellingen van de onderneming waarvoor je wilt gaan werken? Als je dit soort dingen weet, kun je daarop in je sollicitatiebrief slim inspelen! Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in je toekomstige baan en heb je meer kans om aangenomen te worden!

Zorg dat je geen taalfouten maakt

Een van de grootste missers die je in een sollicitatiebrief kunt maken, is een brief waar spelfouten of grammaticale missers in staan. Ben je taaltechnisch niet zo sterk, laat jouw conceptbrief dan, voordat je die verstuurt, nakijken door iemand die verstand heeft van taal. Zo weet je zeker dat je jezelf in taalkundig opzicht niet voor gek zet!

De opbouw van je brief moet kloppen

Belangrijk is dat je sollicitatiebrief een correcte opbouw heeft. Begin met de naam en adres van de werkgever, jouw woonplaats en de datum en een onderwerpregel. Dan volgt de aanhef en de inhoud van de brief (inleiding, motivatie voor de functie en slotzin). Ten slotte sluit je af met een groet, je naam en een handtekening. Probeer je motivatiebrief niet langer te maken dan één A4’tje en voeg je CV toe.

Zorg voor een opvallende openingszin

Zorg in je motivatiebrief dat je meteen positief de aandacht trekt. Dat kan op allerlei manieren. Zo kun je openen met: ‘Jullie zoeken een gedreven ICT’er? In deze brief laat ik zien waarom ik een uitstekende kandidaat ben.’ Of: ‘Al sinds ik jong ben, droom ik van de baan die jullie aanbieden.’

Laat de brief inhoudelijk aansluiten op de vacature

Je sollicitatiebrief moet, wil je een goede kans maken, inhoudelijk goed aansluiten op de tekst in de vacature. De functie die wordt aangeboden, moet je overtuigend laten aansluiten op jouw interesses, je ervaring en je persoonlijke kwaliteiten. Succes!

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Uitleg: Het aansluiten van een Chromecast