The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Tips voor het ontkalken van het koffiezetapparaat

2 Mins read

Ah, lekker een kop koffie om de dag mee te beginnen. Althans, dat is de bedoeling. De laatste tijd lijkt de koffie echter anders te smaken. Niet meer de oude vertrouwde smaak, maar een smaakprofiel die je niet helemaal kunt plaatsen. Een goed moment om het koffiezetapparaat eens goed na te kijken en jezelf een aantal vragen te stellen. Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat je de machine voor het laatst ontkalkt hebt?

In veel gevallen is te weinig ontkalken de grootste boosdoener als het om een slechtere kwaliteit van de koffie gaat. Kalk in het koffiezetapparaat zal niet alleen de smaak nadelig beïnvloeden, maar kan op de lange termijn ook de levensduur van de machine verkorten. Daarom is het zo belangrijk dat er regelmatig ontkalkt wordt. Maar hoe pak je dit precies aan? En hoe vaak moet dit worden gedaan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het ontkalken van jouw koffiezetapparaat.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Wil je je Nespresso machine ontkalken, maar vraag je je nu langzamerhand toch wel af waar al die kalkaanslag toch steeds vandaan komt? Dan ben je zeker niet de enige. Het is af en toe bizar hoe snel er weer aanslag ontstaat. Dit heeft niet zo zeer met het gebruik van het apparaat te maken als met de provincie waar je woont. In sommige gebieden in Nederland is de waterhardheid namelijk ontzettend hoog. Hier is de kans op kalkaanslag gewoon erg groot. Dit is niet te voorkomen.

Wil je er toch voor zorgen dat er zo min mogelijk kalkaanslag ontstaat? Dan hoef je niet direct te verhuizen, maar kan een waterfilter al wonderen doen. Als alternatief zou je eventueel ook koffie met flessenwater kunnen zetten. Op de lange termijn is dit echter vaak duurder dan wanneer je een waterfilter zou gebruiken.

Wanneer moet je een koffiezetapparaat ontkalken?

Hoe vaak een koffiezetapparaat ontkalkt moet worden, hangt met name af van de hoeveelheid koffie die er mee gezet wordt. Het is dus ook afhankelijk van de plaats waar je woont en of je wel of geen waterfilter gebruikt. Gemiddeld genomen moet je het koffiezetapparaat eens in de drie maanden ontkalken. Bij zeer intensief gebruik of als je woonachtig bent in een provincie met een extreem hoge waterhardheid raden we aan om dit nog vaker te doen.

Gebruik de juiste producten

Bij het ontkalken van de koffiemachine is het belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Je kunt geen goed resultaat verwachten als je dit zonder de juiste ontkalker probeert. Gebruik bij voorkeur producten die speciaal voor jouw merk koffiemachine zijn bedoeld. Zo wordt een Senseo apparaat ontkalken makkelijker dan ooit tevoren. 

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook:

Related posts
Drinks & Food #MNLK

Wat je koffiekeuze zegt over jezelf

2 Mins read
Kies jij voor een dubbele espresso, een flat white, een cappuccino of toch gewoon filterkoffie? Dan wil dit wel iets over jou…
Drinks & Food #MNLK

De voordelen van koffiecups

2 Mins read
Misschien sta je er nooit echt bij stil, maar de manier waarop je je koffie bewaart heeft veel invloed op hoe je…
Business & Luxury #MNLKDrinks & Food #MNLK

Duurste espressomachine ter wereld is....

1 Mins read
De zoektocht naar het perfecte kopje koffie is er één die al menig barista slapeloze nachten heeft bezorgt. Als energieshot in de…