The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

2 Mins read

Wil je graag weten hoe je een sterke motivatiebrief in elkaar zet? Hieronder geven we je 5 tips om je op weg te helpen. Succes!

De tips om een motivatiebrief te schrijven

1. Focus je op de organisatie
Deze tip staat meteen bovenaan, omdat sollicitanten dit heel vaak vergeten. Benoem in je brief niet alleen wat je aanspreekt in de functie waar je op reageert, maar ook in de organisatie. Verdiep je in de missie en visie, bestudeer het jaarverslag of kijk op de sociale media van de organisatie en verwerk dit in je brief. Vergeet niet om aan te geven wat jij de organisatie te bieden hebt en wat je voor hun kunt betekenen.

2. Stel jezelf op unieke wijze voor
Een valkuil tijdens het schrijven van een motivatiebrief is om je cv op te dreunen. Terwijl je in een brief juist nóg meer over jezelf kunt vertellen dan de zaken die al op je cv staan. Begin je brief bijvoorbeeld met een persoonlijke anekdote die aansluit op de vacature waar je op reageert of de organisatie. Een vuistregel bij het schrijven van teksten is: show, don’t tell. Benoem niet alleen je positieve eigenschappen of vaardigheden, maar illustreer deze aan de hand van voorbeelden. Denk eraan dat je eigenschappen of vaardigheden uitlicht die aansluiten op de vacature waar je op reageert. Gebruik bijvoorbeeld synoniemen van eigenschappen die in de vacature worden genoemd.

3. Kies de juiste toon
Voordat je begint met het schrijven van je brief, is het altijd aan te raden om de website van de organisatie eens goed door te nemen. Uiteraard is dit handig voor inhoudelijke inspiratie, maar je kunt ook afkijken wat voor toon er wordt gehanteerd. Is de schrijfstijl heel formeel, bijvoorbeeld door gebruik van ‘u’ of passieve zinnen, dan kun je zelf ook een formele schrijfstijl toepassen. Solliciteer je naar een creatieve functie, dan past een speelse schrijfwijze (en opmaak) misschien beter.

4. Blijf bij jezelf
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Uiteindelijk is een motivatiebrief bedoeld om jezelf voor te stellen aan een potentiële werkgever. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat je laat zien wie je bent en waar je voor staat. Zo wordt er bijvoorbeeld steevast geadviseerd om een korte brief te schrijven, maar misschien schrijf jij liever anderhalf kantje vol. Bedenk dus wat voor eerste indruk je wilt achterlaten en pas je brief daarop aan.

5. Check je brief op spelfouten
Misschien voor sommigen een overbodige tip, maar lees je brief nog eens door voordat je het document verstuurt. Als taal niet je sterkste kant is, kun je altijd een vriend of familielid inschakelen. Voor veel vacatures, bijvoorbeeld in de technische sector, is een ijzersterke motivatiebrief wellicht niet het allerbelangrijkste. Toch maak je altijd een betere indruk als je brief en cv in elk geval geen spel- of typfouten bevatten.

En check ook eens deze video:

Veel succes!

Feedback: info@mnlk.nl

Leestip -> Boekrecensie: Grip: het geheim van slim werken (van Rick Pastoor)