Home » Top 7: beste boeken over persoonlijke ontwikkeling

Top 7: beste boeken over persoonlijke ontwikkeling

door de Redactie van MNLK

MNLK is een one of a kind online magazine dat persoonlijke ontwikkeling als niche heeft. Het is immers verdomd mannelijk om een beter man te willen worden. Of dat nou mentaal, fysiek of zakelijk is, het is nobel en verstandig om jezelf constant te verbeteren.


Update Corona 31 maart 2020: Dit artikel verscheen eerder op MNLK, maar is nu meer relevanter dan ooit. Tijdens de corona-quarantaine hebben we namelijk zeeën van tijd om eindelijk eens gas te geven. Lees meer, ontwikkel jezelf, investeer in je kennis en zet het om in actie zodat je na deze crisis jezelf beter kent en beter weet wat je wil in het leven. Focus!

Een beter man

Je kan natuurlijk elke dag hier komen om de nieuwste artikelen en video’s te komen bekijken, maar je kan ook een goed boek openslaan. Om in sneltreinvaart nieuwe inzichten en vaardigheden op te pikken, adviseer ik om elke maand tenminste één boek te lezen over persoonlijke ontwikkeling. Na een jaar zul jij ongetwijfeld een beter ontwikkeld, wijzer en prettiger man zijn.

Dit zijn de 10 boeken over persoonlijke ontwikkeling die hoogstpersoonlijk aanbeveel om te gaan lezen!


Start with Why

Auteur: Simon Sinek
Blz: 256
Waarom moet je dit boek lezen: Wat wil je eigenlijk écht? Waarom doe je eigenlijk de dingen die je doet? In dit fascinerende boek vertelt enthousiasteling Simon Sinek hoe je jouw ‘WHY’ kan ontdekken. Het ontdekken van je waarom kan je hele leven voorgoed veranderen naar een leven vol passie, voldoening en geluk!

Samenvatting:Waarom zijn sommige mensen en organisaties meer inventief, baanbrekend en succesvoller zijn dan anderen? En waarom zijn ze in staat om hun succes steeds weer herhalen? In het bedrijfsleven, het maakt niet uit wat je doet, het is belangrijk waarom je het doet. Begin met Waarom analyse leiders als Martin Luther King Jr en Steve Jobs en ontdekt dat ze allemaal denken op dezelfde manier – ze begon allemaal met waarom.”


Discipline Equals Freedom

Auteur: Jocko Willink
Blz: 192
Waarom moet je dit boek lezen: Als er iets ontbreekt bij nagenoeg elke moderne man, is het wel taaie discipline. We zijn allen wel eens een paar dagen flink gemotiveerd, maar als die motivatie wegzakt, blijft er meestal maar een zielig hoopje man over. Met rauwe discipline kun je jezelf een schop in je reet geven en zorgen dat je de taak geklaard krijgt, wat dat ook mag zijn.

Samenvatting: “In Discipline Equals Freedom, the #1 New York Times bestselling coauthor of Extreme Ownership describes how he lives that mantra: the mental and physical disciplines he imposes on himself in order to achieve freedom in all aspects of life. Many books offer advice on how to overcome obstacles and reach your goals—but that advice often misses the most critical ingredient: discipline. Without discipline, there will be no real progress.”


The War of Art

Auteur: Steven Pressfield
Blz: 190
Waarom moet je dit boek lezen: Er bestaat een natuurkracht die we allen kennen, maar niet kunnen zien. Het is niet zwaartekracht, maar weerstand. In The War of Art legt Steven Pressfield uit wat deze weerstand (Resistance) exact is en hoe het zich tegen jou keert met alles wat je wil bereiken in je leven. Als je Resistance herkent, kun je het in de kiem smoren. Zodra je het waar kunt nemen, zul je verbaasd zijn hoe sterk het is…

Samenvatting: “The War of Art, een bondige, boeiende en praktische gids voor het slagen in de creatieve sferen, is niets minder dan Sun Tzu voor de ziel. Wat weerhoudt zovelen van ons ervan om de dingen te doen die we willen doen? Waarom zit er een doemdenker in ons hoofd? Hoe kunnen we de blokkades ontwijken voor creatieve ondernemingen – of het nou gaat om je droomonderneming starten, een roman schrijven, of een meesterwerk schilderen?”


The Power of Now

Auteur: Eckhart Tolle
Blz: 224
Waarom moet je dit boek lezen: We leven vaak in ons hoofd, met name met onze gedachten in het verleden en de toekomst. En ons ego heeft het vaak voor het zeggen. Dit veroorzaakt immense onrust, onredelijkheid en ongeluk. De oplossing? Leven in het NU. Dit pittige boek legt op technische wijze spiritualiteit uit, wat heel wat essentiële inzichten levert over je eigen emoties en gedrag.

Samenvatting: “De fenomenale zelfhulpbestseller van deze generatie – voor spirituele volgelingen van de Dalai Lama en Deepak Chopra. Eckhart Tolle demonstreert hoe je een gezonder en gelukkiger leven kunt leiden door in het huidige moment te leven. Om de reis in De Kracht Van Het Nu te maken, moeten we onze analytische geest en het foute zelf dat die heeft gecreëerd, het ego, achterlaten. Hoewel de reis een behoorlijke uitdaging is, leidt Eckhart Tolle ons met zijn eenvoudige taal en een vragenopzet. Geef je over aan het huidige moment, waar problemen niet bestaan. Hier vinden we ons geluk, zijn we in staat onze ware zelf te omarmen en ontdekken we dat we al compleet en perfect zijn. “


De zin van het bestaan

Auteur: Victor Frankl
Blz: 176
Waarom moet je dit boek lezen: Het leed wat deze man heeft doorstaan in de concentratiekampen heeft hem doen realiseren dat mensen extreem leed kunnen doorstaan, mits ze maar een reden hebben om te blijven bestaan. Deze wijsheid deelt heer Frankl in zijn klassieker die ieder mens gelezen moet hebben. Heftig om te lezen, maar de ongelooflijk waardevolle informatie is het helemaal waard.

Samenvatting: “Professor Frankl verbleef drie jaar in verschillende concentratiekampen, waar hij getuige was van he7tmeest gruwelijke menselijke leed. Dit is een kort, maar zeer boeiend verslag van zijn ervaringen. In zijn verhaal introduceert Viktor Frankl zijn filosofie – de logotherapie. Zijn denkbeelden vermengen zich echter zo geleidelijk en voorzichtig met het verhaal, dat dit niet zomaar een boek over de verschrikkingen van het concentratie kamp is, maar een zeer diepgaande verhandeling. Voor iemand die jarenlang niet anders dan lijden en de macht van het kwaad om zich heen heeft gezien, heeft hij een verrassend optimistische opinie omtrent het vermogen van de mens zich boven zijn lijden te verheffen en een toepasselijke gerichte waarheid te vinden. “


Feitenkennis

Auteur: Hans Rosling
Blz: 344
Recensie MNLK >
Waarom moet je dit boek lezen: In statistiek zul je immense inzichten vergaren. De wereld blijkt namelijk lang niet zo dramatisch als het is. Natuurlijk gaat er genoeg mis, maar het gaat elke dag beter dan de dag ervoor. We hebben immense sprongen vooruit gemaakt, iets wat immens veel rust brengt in je normaliter zo panische denken. De wereld gaat niet ten onder, relax. De statistieken liegen niet.

Samenvatting: “Op eenvoudige vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden. Het is zelfs zo erg dat een chimpansee die willekeurig antwoorden kiest consequent leraren, journalisten, Nobelprijswinnaars en studenten overtreft. In Feitenkennis legt hoogleraar Internationale Gezondheid en wereldfenomeen Hans Rosling uit waarom dit gebeurt. Hij presenteert daarbij tien redenen en komt zo met een radicaal nieuwe verklaring.”


De edele kunst of not giving a f*ck

Auteur: Mark Manson
Blz: 244
Recensie MNLK >
Waarom moet je dit boek lezen: Het is wijsheid voor de moderne man en de moderne samenleving wat Mark Manson deelt in zijn eyeopener van een boek. Hij geeft je de gezonde dosis realiteit die je eigenlijk nodig hebt. Doet even zeer, maar helpt je immens voort!

Samenvatting: “Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt.  Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. “


Bonustips

The Science of Being Great van Wallace D. Wattles, Extreme Ownership van Jocko Willink en Sapiens van Yuval Noah Harari.

Lees ook