More #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Trainen met de wandrek

2 Mins read

Kun je de wandrekken nog herinneren van gymlessen op school? De hoge rekken gemaakt van hout, voor sommigen een enorme uitdaging, een ander kreeg er knikkende knieën van. Je zult je waarschijnlijk nooit hebben beseft dat de klimrekken zorgden voor een geweldige manier van gymnastiek. Om het wandrek te kunnen beklimmen zijn heel wat vaardigheden nodig, kracht, souplesse, balans en durf. Misschien lag hier de basis wel van je pull-up vaardigheden die je nu toont met Crossfit. Of misschien heeft het klimmen op het wandrek er wel voor gezorgd dat je nu moeiteloos over de hoge obstakels vliegt tijdens een obstacle race.

Daarom is het toch vreemd dat je na je schooltijd nooit meer in aanraking komt met een wandrek? Waarschijnlijk zullen alleen turners ermee trainen, maar bijna geen enkele gym, sportschool, fitnesscentra of Crossfit box maakt gebruik van wandrekken.

YouTube video

Neem het heft (of wandrek) in eigen hand!

Niet getreurd om het gemis van een wandrek. Je kunt ze namelijk zelf online bestellen! Natuurlijk niet zo’n wandrek die je in de gymzaal ziet, of je moet een appartement hebben van 4 meter hoog. Wandrekken zijn tegenwoordig te koop in formaten die je heel handig thuis kunt gebruiken. Ze zijn niet alleen geweldig om mee te trainen, ze staan ook heel mooi en elegant in je huis. De wandrekken zijn vooral gemaakt van hout, in combinatie met metaal. Dit geeft een stoere industriële look aan je mancave.

Zo heb je een object aan je muur die multifunctioneel is, je kunt ermee trainen en je hebt iets aan de muur wat gewoon mooi is om naar te kijken. Bovendien geeft het je het gevoel van vroeger terug, toen je als jochie blij door de gymzaal rende.

Een wandrek is natuurlijk niet alleen geschikt om thuis op te hangen en te gebruiken, als sportschoolhouder is het een welkome aanvulling op iedere trainingsruimte. Je kunt er namelijk heel veel oefeningen op doen.

YouTube video

Trainen aan een wandrek

De moderne wandrekken zien er uit als de ouderwetse die in de gymzalen hangen. Maar ze zijn vanzelfsprekend kleiner. Bij gym klom je vroeger vooral over de rekken, de moderne rekken zijn bedoeld voor andere trainingsvormen. De bovenste spijl van de meeste wandrekken staat een stuk naar voren, hierdoor is het zeer geschikt om pull-ups aan te doen. De onderste spijl kun je gebruiken om je voeten achter te klemmen voor het uitvoeren van sit-ups.

Ga omgekeerd aan het rek hangen en je kunt leg-raises doen. Het rek is verder zeer geschikt om stretchoefeningen meer te doen.

Voor de wandrekken bestaan ook verschillende accessoires, deze bieden je de mogelijkheid om benchpresses, dips, ring- en touwoefeningen te doen.