Cars & Tech #MNLK

Uitleesapparatuur om je auto uit te lezen

2 Mins read

Als je een nieuwere auto hebt, zijn meldingen op het dashboard je vast niet vreemd. In veel gevallen gaat het om een probleem dat eenvoudig op te lossen is. Het is dan zonde als je met je auto naar de garage moet om dit probleem te verhelpen. Met uitleesapparatuur kun je zelf bekijken wat het probleem precies inhoudt en een melding die onnodig is of niet meer van belang kan je verwijderen, zodat je door kunt blijven rijden.

Voordelen van uitleesapparatuur

Met uitleesapparatuur kan je jezelf dure en tijdrovende tripjes naar de garage besparen. Foutcodes kun je zelf uitlezen om te kijken waar het probleem zit. Wie weet kun je dit zelf wel oplossen. Het kan zijn dat professionele hulp nog altijd nodig is, maar ook in dit geval bespaar je geld want je hebt het probleem al opgespoord voordat het erger wordt. Als je jouw auto zelf onderhoudt is het ook erg handig om een OBDLink in huis te hebben. Hiermee kun je real-time informatie uitlezen over het toerental, de snelheid, brandstofefficiency en andere prestaties van je auto.

Zo werkt uitleesapparatuur

Uitleesapparatuur werkt in de meeste gevallen erg simpel. Je kunt de OBD reader gebruiken met je smartphone of tablet. Met Bluetooth verbind je de apparaten aan elkaar en door middel van een specifieke applicatie geeft het uitleesapparaat een overzicht van de meldingen. Er zijn verschillende soorten uitleesapparatuur en de precieze werking is afhankelijk van het type dat je kiest. Werkt de OBD reader met een app, dan kan je wanneer het apparaat met je auto verbonden is, de informatie aflezen in de app. Je kunt foutcodes verwijderen als ze wat jou betreft niet van belang zijn, zoals ‘onderhoudsbeurt vereist’. Is er wel een probleem? Verwijder de code dan niet voordat dit is opgelost.

Welke uitleesapparatuur kies je?

Voor thuisgebruik kiezen de meeste mensen voor een OBD reader, waarin OBD staat voor On-Board Diagnostics. Dit systeem is standaard in zo goed als alle moderne auto’s ingebouwd. De computerchip leest de foutcodes uit en slaat deze op, op het moment dat er iets mis is met je auto. Een dergelijke reader is een goedkope en eenvoudige manier waarop je zelf informatie uit kunt lezen uit je auto. Er is ook professionele uitleesapparatuur verkrijgbaar. Deze uitleesapparatuur biedt meer functies maar is ook een stuk duurder. Daarnaast is professionele uitleesapparatuur wat minder gebruiksvriendelijk en vereist het meer kennis. Voor wie regelmatig auto’s diagnosticeert of repareert is dit een goede keuze.

Feedback: info@mnlk.nl