Business & Luxury #MNLK

Veilig mobiel bankieren: hoe zit dat nou eigenlijk?

2 Mins read

In dit informatieve artikel gaan we dieper in op de mysterieuze doch eigenlijk helemaal niet zo mysterieuze materie van mobiel bankieren. We gaan je uitleggen in begrijpelijke taal hoe de bank-apps eigenlijk werken. Is dit allemaal veilig via mobiel internet? Absoluut. We geven je graag een paar handige tips voor snel, gemakkelijk en veilig mobiel bankieren.

De juiste instellingen voor veilig mobiel bankieren

Wist je dat mobiel bankieren anno 2018 even veilig is als ‘normaal’ internetbankieren? Dit komt mede dankzij een aantal vernuftige instellingen en unieke authenticatie-methodes die in de bank-apps zijn ingebouwd. Toch is het essentieel dat je oplettend blijft tijdens het doen van je bankzaken. We geven je graag wat extra tips voor veilig mobiel bankieren, check it out!

Wees verstandig en kies een veilig netwerk

We loggen allemaal wel eens in bij een bar of restaurant om wat gratis wifi te scoren, maar het is van groot belang dat je op dat moment géén bankzaken doet. Je bespaart je wat MB’s tijdens het surfen op een gratis wifi-netwerk, maar het zo’n openbaar netwerk is voor internetcriminelen makkelijk te hacken. Gebruik altijd een veilig (lees: dus absoluut niet openbaar) wifi-netwerk of je eigen mobiele netwerk wanneer bank-apps gebruikt!

Beveilig je bank-app!

De inlogcode van je bank-app is zonder twijfel net zo belangrijk als de pincode van je pinpas. Een goede tip is om een andere code te gebruiken voor je bank-app dan die voor je pinpas. Bij smartphones met vingerafdrukscanner kun je tevens je vingerafdruk als inlogcode gebruiken. Zo beveilig je de bank-app nog beter dan met een pincode, want je vingerafdruk is immers niet te gissen!

Slimme extra instellingen

Naast het hebben van een veilig netwerk en veilige pincode kun je via je bank-app ook extra slimme voorzorgsmaatregelen instellen voor het mobiele bankieren. Je kan bijvoorbeeld ook instellen dat je een maximumbedrag via de app kan overmaken. Wil je een hoger bedrag betalen? Dan moet je een extra authenticatie uitvoeren. Hoe je dit moet doen verschilt per bank, bijv. een identificatie via je edentifier of de Raboscanner.

Een bank-app is niet alleen heel handig voor het makkelijk overmaken van geld en het checken van je saldo. Tegenwoordig kun je zelfs letterlijk met je telefoon betalen bij de kassa en betaalverzoekjes via WhatsApp sturen.

Ondersteunt jouw smartphone NFC en zit je bij ABN Amro, Rabobank, SNS, ING of Bunq? Dan kun je in combinatie met je bank-app ook contactloos betalen met je telefoon, net als met je pinpas! Je hebt dan natuurlijk ook een NFC-simkaart nodig, anders werkt het niet. Hoe modern en hoe vernuftig!

Hoe zit dat met Betaalverzoekjes?

Uit eten geweest met je vriendengroep waarin iedereen iets anders heeft besteld? De rekening betalen is dan een hele klus. Voor supersnel en super gemakkelijk betalen bestaat er nu de app Tikkie. Deze handige app is een initiatief van ABN Amro, maar het is voor elk Nederlands rekeningnummer beschikbaar ongeacht bij welke bank je zit. Je kunt zelf een betaalverzoek doen en deze met een handomdraai via sms of WhatsApp delen. De betalingen verlopen via iDeal, dus je hoeft niet aan iedereen je ellenlange IBAN nummer te sturen. Rabobank en ING bieden tevens in hun eigen app de mogelijkheid om een betaalverzoek te sturen. De werking is nagenoeg hetzelfde als met Tikkie. We leven in de toekomst mensen!

Telefoon gestolen? Direct je bank bellen!

Uiteraard zul je dan direct een andere telefoon moeten bemachtigen, zoals van een vriend en familielid, maar het is wel verstandig om zo snel mogelijk je bank te bellen bij verlies of diefstal. Als jouw portemonnee wordt gestolen dan bel je vaak eerst je bank om je pasjes te blokkeren, maar met mobiel bankieren is je telefoon eigenlijk een moderne versie van een  portemonnee geworden. Neem daarom ook altijd contact met je bank op als je een bank-app gebruikt wanneer je telefoon gestolen is. Zeker als je jouw telefoon ook kan gebruiken voor contactloos betalen is dit erg belangrijk.

Related posts
Business & Luxury #MNLK

Geld besparen door over te stappen van internet provider

2 Mins read
Kijk jij net als veel anderen niet meer om naar je internet abonnement? Het wordt maandelijks van je rekening afgeschreven en het…
Cars & Tech #MNLK

Aan welke criteria moet het internet bij jou voldoen?

2 Mins read
Binnen veel bedrijven is men grotendeels afhankelijk van het internet. Ligt het internet even plat, dan kan dit voor veel vertraging zorgen….
More #MNLK

Waarom snel internet bijna altijd de beste optie is

2 Mins read
Of het nu internet is voor thuis of voor een kantoorpand of winkel, snel internet is tegenwoordig vrijwel onmisbaar geworden. Hoe sneller,…