The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Wat is het verschil tussen de twee technologieën QLED en OLED?

1 Mins read

QLED en OLED zijn twee displaytechnologieën die verschillende voor- en nadelen bieden. Lees hier waarom een OLED-tv meer intense kleuren zou moeten leveren en waarom een QLED-tv scoort in termen van helderheid.

De termen QLED en OLED verwijzen naar twee schermtechnologieën die nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen. Beide technologieën zijn nauw verbonden met een fabrikant. Lange tijd werden OLED-schermen voor televisies uitsluitend door de Koreaanse frabrikant LG geproduceerd, maar nu bieden ook andere fabrikanten OLED-televisies aan

Wat is QLED

Van de QLED-technologie wordt gezegd dat het beste is wat led-schermen te bieden hebben, omdat ze worden beschouwd als de kleurrijkste en meest contrastrijke Lcd-televisies. Het is een verdere ontwikkeling van lcd-schermen met zogenaamde “quantum dots”, die de naam Q geven. LCD staat voor “Liquid Crystal Display”: elektrische impulsen veranderen de oriëntatie van de kristallen en de hoeveelheid licht die ze doorlaten kan worden gevarieerd. Zo ontstaan er verschillende kleuren.

Omdat de kristallen zelf niet kleuren, is er zogenaamde achtergrondverlichting nodig. Het licht wordt geproduceerd door leds, die de LCD-tv de naam led-tv geven. De verdere ontwikkeling naar QLED-televisies betreft vooral de achtergrondverlichting, omdat bij QLED-televisies een andere laag, de quantum-dots, over de al bestaande led-filters wordt gelegd. Ze zorgen ervoor dat de tv helderdere en meer kleurrijke beelden kan weergeven.

Het verschil wordt uitgelegd a.d.h.v. deze video:

Wat is OLED?

Het belangrijkste verschil tussen een QLED en een OLED-tv is dat OLED’s geen achtergrondverlichting nodig hebben, omdat het de pixels zelf zijn die oplichten. Ze bestaan uit miljoenen kleine lichtgevende diodes van organisch materiaal . Zo verklaart de “O” in de naam zichzelf, het staat voor het Engelse woord “organic”. Een organische licht emitterende diode is een lichtgevend dun bestanddeel dat gemaakt is van organische halfgeleidende materialen.

De technologie wordt gebruikt voor tv-schermen, omdat organische lichtgevende diodes goedkoop kunnen worden geproduceerd met dunne-filmtechnologie. In tegenstelling tot QLED-tv moet het zwart bijzonder intens zijn, omdat het niet wordt opgehelderd door de achtergrondverlichting. Zo zouden de kleuren ook intenser moeten verschijnen tegen een diepzwarte achtergrond.

Check ook: De prijs van een OLED tv & De nieuwste Android versie

Related posts
Cars & Tech #MNLK

De prijs van een OLED televisie

1 Mins read
Technologie blijft zich ontwikkelen, op alle vlakken. Soms denk je dat iets gewoon niet beter kan, bijvoorbeeld op gebied van tv’s. Een…
Soul #MNLK

Wat anno 2019 niet mag ontbreken aan je (mannelijke) woonkamer!

1 Mins read
Na een lange dag vol met werkafspraken, workouts en stress is het logisch dat je even wilt ontspannen. Het is bovendien ook…