The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Wat is het vetpercentage?

1 Mins read

Een term die je vaak tegenkomt wanneer je bezig bent met een gezonde lifestyle en fitness, is het vetpercentage. Maar wat is het precies, waarom is het belangrijk, wat is jouw ideale vetpercentage en hoe meet je het nu eigenlijk? De antwoorden op al deze vragen bespreken we in dit artikel.

Wat is het vetpercentage?

Het vetpercentage geeft aan hoeveel vet er opgeslagen is in jouw lichaam. De hoeveelheid vet bestaat uit twee delen: essentieel vet en niet-essentieel vet. Essentieel vet heeft jouw lichaam nodig om te functioneren en niet-essentieel vet is opgeslagen vet wat verder geen doel dient. Je vetpercentage is jouw totale lichaamsgewicht minus je vetvrije massa (spieren, maar ook botten, organen, et cetera).

Waarom is het belangrijk?

Het hebben van een te hoog of te laag vetpercentage is ongezond. Als je vetpercentage te hoog is, loop je een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Een te laag vetpercentage is ongezond en leidt tot steeds slechtere sportprestaties.

Het ideale vetpercentage is ook wel bekend als de ‘sweet spot’. Als je de sweet spot bereikt, staan je gewicht en vetpercentage in de meest optimale verhouding tot je prestatie en gezondheid. Het vetpercentage is een betere indicatie van je gezondheid dan bijvoorbeeld je BMI, omdat je gewicht ook kan toenemen door spiermassa. Door je vetpercentage te meten en de ontwikkelingen bij te houden, krijg je een beter beeld over de verdeling van je spieren en het vet in je lichaam.

Welk vetpercentage past bij mij/mijn doelen?

Ga je voor zichtbare abs? Dan is een vetpercentage van 7 tot 10 procent voor mannen perfect. Een gezond vetpercentage verschilt echter ook per leeftijd; ben je een man van 20-39 jaar ligt dit tussen de 8 en 20 procent. Wanneer je als man 40-59 jaar oud bent, ligt een gezond vetpercentage tussen de 11 en 22 procent.

Hoe bereken ik mijn vetpercentage?

Je kunt je vetpercentage op verschillende manieren berekenen. Een veelgebruikte manier is een meting met een huidplooimeting, maar deze zijn vaak onbetrouwbaar en het is lastig om hier zelf mee te rekenen. Daarom is een goed alternatief een Tanita weegschaal. Deze schalen gebruiken bio-elektrische technologie. Deze technologie stuurt een signaal door je lichaam om je vet te meten. Een ander alternatief is een meting laten doen bij je gym, vaak hebben ze in de sportschool een dergelijke weegschaal staan.

Feedback voor de redactie -> info@mnlk.nl

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Wel of geen lidmaatschap bij een sportschool? De voordelen op een rijtje!

2 Mins read
Je hebt de knoop doorgehakt. Je beweegt veel te weinig en hier wil je echt verandering in brengen. Misschien heb je ook…
Sport & Lifestyle #MNLK

Fitnessapparatuur of losse gewichten, wat is beter?

3 Mins read
Het is nog volop gespreksvoer in de meeste sportscholen, de eeuwige discussie tussen voorstanders van fitnessapparatuur en losse gewichten. We sporten inmiddels…
More #MNLK

3 verschillende sporttassen voor heren

2 Mins read
Afhankelijk van de activiteit die je van plan bent in de sportschool te doen, zal het zeer waarschijnlijk bepalen welk type sporttas…