The Online Lifestyle Magazine 

Relax & Travel #MNLK

Vier filmklassiekers met James Stewart

2 Mins read

James Stewart? Misschien rinkelt er niet direct een belletje. Maar wie de filmgeschiedenis kent, veert nu recht. Zijn carrière liep namelijk van 1932 tot 1991! Hoog tijd dus om James aka Jimmy Stewart beter te leren kennen en enkele van zijn filmklassiekers onder de loep te nemen.

James Stewart

Stewart werd geboren in 1908. Filmstudio MGM zag de jonge acteur aan het werk en bood hem een contract aan. Zijn carrière liep al snel als een trein en hij werd een van Amerika’s favoriete ‘sweethearts’ met tal van filmklassiekers op zijn palmares. Een leuk weetje over deze man: tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij, als eerste acteur, bij het Amerikaanse leger. Als piloot voerde hij aanvalsmissies uit boven Duitsland. Hij bleef reserveofficier tot in 1968, toen vloog hij met een zware bommenwerper voor lange afstand over Noord-Vietnam.

Zijn meest productieve filmperiode lag in de jaren 40, 50 en 60. In 1986 deed hij nog een klein rolletje in North and South en in 1991 leende hij zijn stem aan het personage Wylie Burp in An American tail: Fievel Goes West. Stewart stief in 1997, hij was 89 jaar oud.

Vertigo (1958)

Deze psychologische thriller wordt beschouwd als een van Hitchcocks meest complexe films. Stewart speelt een politieagent die door hoogtevrees genoodzaakt is met pensioen te gaan. Een vriend vraagt hem zijn vrouw te volgen die met psychologische problemen kampt. Stewart doet dat, redt zo haar leven en ze worden verliefd. Hun romance biedt echter geen oplossing voor haar problemen en ze pleegt zelfmoord voor zijn ogen. Was het zijn hoogtevrees en duizeligheid (vertigo) of de perfecte moord?

You Can’t Take It with You (1938)

In deze komedie krijgt Stewart, de zoon van een succesvol zakenman, een relatie met een dame van eenvoudige komaf. Bij elke gelegenheid knettert het tussen de beide families. Stewart probeert los te komen van zijn familie om een lang, gelukkig leven met haar te gaan leiden. In 1939 kreeg deze film de Oscar voor de beste film.

Mr. Smith Goes to Washington (1939)

Stewart speelt in deze kaskraker de rol van een idealistische jonge senator die corruptie bestrijdt in het Congres. Een aantal foute partijbonzen hopen dat hij hen zal helpen maar Smiths secretaresse ziet echter door hun spel. Deze film betekende zijn doorbraak. Het leverde hem ook zijn eerste Oscarnominatie op voor beste acteur.

It’s a Wonderful Life (1946)

In deze kerstmisklassieker is Stewart een gerespecteerde bankier, die door talrijke teleurstellingen besluit een einde aan zijn leven te maken. Maar dan daalt een engel neer, en zij leert hem de waarde van het leven kennen. In deze film speelt hij zijn populairste en meeste geliefde rol!

Leestip -> 10 films van Will Smith die je gezien moet hebben & Films van Sandra Bullock