The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Vies? Zo verwijderd de tandarts je tandsteen…

2 Mins read

Tandsteen bestaat uit tandplak dat verkalkt is. Het vormt een ruwe laag op de tanden waar bacteriën zich maar al te graag in nestelen. Tandsteen komt in vele kleuren voor. Wanneer het een donkere kleur heeft, veelal veroorzaakt door kleurstoffen, wordt het tandsteen ook wel aanslag genoemd.

Hoe verwijdert de tandarts tandsteen?

Wanneer tandsteen zich eenmaal gevormd heeft, kun je dit het beste professioneel laten weghalen door een tandarts, tandartsassistent of mondhygiënist. Het is niet verstandig om hier lang mee te wachten, aangezien tandsteen kan leiden tot problemen aan het tandvlees zoals ontstekingen wanneer er te lang wordt gewacht met het verwijderen ervan. Vooral wanneer tandsteen zich ophoopt onder het tandvlees kan dit nare gevolgen hebben.

Wanneer het weghalen van tandsteen bij iemand een relatief langere of ingewikkeldere klus lijkt te worden, wordt het vaak door een mondhygiëniste uitgevoerd. Voordat tandsteen wordt verwijderd wordt vaak eerst de conditie van het tandvlees geïnventariseerd. Tandsteen kan zowel handmatig worden weggehaald met een soort haakjes (ook wel ‘scalers’ en ‘curettes’ genoemd) als met behulp van een tandsteenapparaat (met een werking via ultrasone trillingen). Een tandsteenapparaat maakt aardig wat geluid en zorgt voor spetterend water uit de mond. Voor een enkeling kan het weghalen van tandsteen pijnlijk zijn, maar voor de meeste mensen niet.

Als je gevoelig bent voor koude vloeistoffen aan de tanden kan het weghalen van tandsteen ook soms pijn doen. Er bestaat geen voorkeurspositie voor het handmatig weghalen of het weghalen middels een apparaat voor het resultaat van schone tanden. Echter is bij het handmatig weghalen wel extra belangrijk dat de tandarts nog beter let op het zorgvuldig te werk gaan, omdat in recente jaren steeds meer naar voren komt dat met een apparaat vaak minder schade wordt aangebracht aan het tandoppervlak.

Kan ik ook zelf tandsteen weghalen? Niet raadzaam.

Het is niet raadzaam om zelf tandsteen weg te halen. Sommige mensen proberen zelf te experimenteren door het tandsteen weg te krabben met een scherp voorwerp. Dit wordt echter ten zeerste afgeraden. Hiermee loop je het risico dat je tijdens het krabben de tandhalzen beschadigt met als gevolg zeer gevoelige tanden. Daarnaast kun je mogelijk schade toebrengen aan je tandglazuur of tandvlees, wat vervolgens weer voor ontstekingen kan zorgen.

Wanneer je zelf iets wilt bijdragen aan het elimineren van tandsteen kun je dit het beste doen door frequent genoeg een afspraak bij de tandarts in te plannen en in de tussentijd tweemaal per dag goed te poetsen waarbij ook aandacht wordt besteed aan het reinigen van de ruimten tussen de tanden (bijvoorbeeld met flosdraad of tandenstokers). Zo kun je het ontstaan van tandsteen preventief zoveel mogelijk voorkomen.

Feedback? Stuur ons een bericht of reageer.

Related posts
More #MNLK

Naar de tandarts voor een kroon? Dit is wat het kost.

1 Mins read
Iedere dag flos je braaf je tanden (lees: je bent al blij als je drie keer per week haalt) en twee keer…