The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Vijf gouden (in de praktijk geteste) tips voor workouts met meer focus en resultaat!

2 Mins read

Al sinds mijn vijftiende levensjaar ben ik in de sportschool te vinden. Tot en met mijn 30ste was het echter een boel geklooi. Na veel finetunen en experimenteren heb ik heel wat ervaring op gedaan om hier wat handige tips te kunnen delen.

Met deze in de praktijk geteste tips zullen jouw workouts beter verlopen.

5. Laat je telefoon thuis of in de kluis.

Iedereen, maar dan ook echt iedereen, is verslaafd geraakt aan de smartphone. Ook jij zit er aanzienlijk veel uren op. En tijdens je workout is het echt niet nodig om nog meer te appen met vrienden, vrouwen en familie. Je mailbox kan na de training weer gecheckt worden, Instagram loopt niet weg en het wereldnieuws is er over een uurtje ook nog wel.

Laat je telefoon thuis of in de kluis en verbaas je over hoeveel meer focus je hebt voor je workout. Mocht je de smartphone gebruiken voor muziek en bij je moeten houden, prima, maar laat het daar dan ook bij.

4. Pre-workout of koffie

Een goede bak koffie of een scoop pre-workout is perfect om je fysiek en mentaal door de training heen te helpen. Deze oppeppers geven je net even die extra boost om alert, helder en lichtelijk opgefokt aan de slag te gaan. Een beetje opgefokt mag best, je bent immers niet aan het chillen op de bank.

Ik neem altijd een 1.9 liter fles water mee en heb mijn scoop workout in de fles gegooid. Geleidelijk krijg ik dus mijn pre-workout binnen. Dit vind ik prettiger dan één scoop voorafgaand.

3. Superset all the things

De meeste beginners doen slechts één oefening (bijvoorbeeld 3×10 bankdrukken) en nemen ook nog eens een minuut rust tussendoor. Hierdoor blijft de ‘bank/oefening’ lang bezet, kost het veel tijd om veel oefeningen te doen en blijft je hartslag middelmatig kloppen. What to do? Superset all the things!

Een superset is twee oefeningen tegelijk uitvoeren. Bijvoorbeeld: je traint vandaag borst en triceps. Dan ga je een setje bankdrukken en als je klaar bent ga je direct door naar die tricep-oefening. Daar doe je ook een setje van en keer je ook direct terug naar de bankdruk. Zo blijft je hartslag hoog en heeft je spiergroep een momentje rust (terwijl je de andere spiergroep aanpakt). Op deze manier voltooi je veel sneller meer oefeningen. Je zal in een uur hierdoor meer oefeningen en meer reps kunnen uitvoeren dan telkens maar één oefening te doen.

2. Neem een eiwitrijke maaltijd na de workout

Voor optimaal herstel na een goede workout neem je een eiwitrijke maaltijd, zoals kip, eieren en vis. Maak jezelf bijvoorbeeld een smakelijke salade met spinazie, couscous, een eitje en wat stukjes kip. Lekker, niet duur en erg goed voor je spierherstel. Een eiwitshake werkt ook uitstekend! Wanneer eiwitshakes nemen? Zo snel mogelijk na een stevige workout!

Als je goed herstelt, heb je weinig last van spierpijn en kun je gauw starten met je volgende workout, zoals morgen weer!

1. Hou het speels

Trainen kan heel eentonig worden als je constant maar dezelfde oefeningen blijft doen, week na week na week. Varieer daarom en speel met oefeningen en reps, en probeer eens iets nieuws!

Doe je doorgaans 3×10? Doe vandaag eens 3×15 met lichtere gewichten. En morgen 4×6 met zwaardere gewichten.

Nog nooit de battleropes geprobeerd? Pak ze op en ervaar eens een nieuwe oefening. Misschien eens een tireflip doen of een airbike proberen? Wel eens gesquat of gedeadlift? Het zou zomaar kunnen dat dit je nieuwe favoriete oefeningen worden!

Extra tip aanvullend hierop; bij nieuwe oefeningen, begin met een laag gewicht en oefen eerst of je de oefening goed uitvoert.


Lees ook: De nieuwe ochtendroutine en het 6-weken trainingsschema van…
Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

De beste tips voor het kopen van een fitnessbank

2 Mins read
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van thuis sporten. Een workout at home garandeert rust en privacy en bespaart je de reistijd…
Sport & Lifestyle #MNLK

Met deze tips vind jij straks de ideale sportschool

2 Mins read
Na een jaar met lockdowns, mondkapjes, vaccinaties en vele extra coronakilo’s kunnen we als het goed straks eindelijk weer sporten in de…
Sport & Lifestyle #MNLK

Oefeningen om de bilpartij te trainen

2 Mins read
Om ons lichaam zo goed mogelijk in shape te houden, bezoeken we normaal gesproken massaal de sportschool. Met name bij de dames,…