More #MNLK

Voor een klein land als Nederland is er een overdadige keuze in het aantal dierenparken dat je kunt bezoeken

2 Mins read

Enkelen daarvan zijn hele grote dierentuinen die jaarlijks wel een miljoen bezoekers of meer trekken. Nog meer dierentuinen zijn wat kleinschaliger en trekken minder bezoekers. Dit is meestal niet omdat de kwaliteit niet goed is. De kwaliteit in Nederlandse dierenparken is vrij hoog. Dierenparken moeten het ook hebben van naamsbekendheid en veel dierenparken zijn bij het grote publiek nog niet bekend. Wel is het een aanrader om eens een kleinschaligere dierenpark te bezoeken. Dergelijke parken hebben vaak meer interactie met de bezoekers, waardoor je soms meer kunt zien en deze parken zijn vaak wat minder druk. Lange wachtrijen komen daar niet voor. Een voorbeeld van een kleinschalig dierenpark is GaiaZoo.

Dierenpark GaiaZOO

Helemaal kleinschalig is dierenpark GaiaZOO ook weer niet. Het is een park van ruim 25 hectare en trekt jaarlijks ongeveer 450.000 bezoekers. De naam Gaia is afgeleid van de Grieks godin van de aarde, maar ook van een bepaalde filosofie, de zogenaamde Gaia-hypothese. Hierbij wordt uitgegaan van een aarde als één groot organisme, waar planten en dieren een onderdeel van zijn. GaiaZOO is nog een vrij nieuw dierenpark. Het werd in 2005 geopend met toen nog de oude naam Gaiapark.

Het park heeft ruim 150 verschillende soorten dieren als bewoners. Dit zijn allerlei soorten dieren, van roofdieren, zoals leeuwen en lynxen en talloze verschillende apensoorten, waaronder gorilla’s, brulapen en leeuwapen. Daarnaast heeft GaiaZOO een enorme verscheidenheid aan verschillende soorten vogels. Dit zijn vogels die wij hier in Nederland kunnen tegenkomen tot zeer exotische vogelsoorten. En dan zijn er nog de hoefdieren, van nijlpaarden, kamelen en neushoorns tot speciale soorten koeien en zwijntjes. Naast de bekende dierensoorten, kent heeft het dierenpark ook zeer zeldzame dieren. Bijvoorbeeld de boshond die afkomstig is uit het Amazone-regenwoud. Ook de muskusos is een zeer bijzondere koesoort die zeer zeldzaam is.

GaiaZOO is dusdanig ingedeeld dat het bestaat uit vier verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen naam en bevat de dieren die daar oorspronkelijk leven. De gebieden zijn: Savanna, Taiga, Rainforest en Limburg. Het laatste gebied is opvallend, want het betreft hier alle weetjes over de provincie Limburg en is speciaal ter promotie van de provincie ontstaan. Toch is het een zeer interessant gebied waar je ook nog eens wat leert over deze zuidelijke provincie.

Maar GaiaZOO is nog meer dan enkel een dierenpark. In GaiaZOO staat DinoDome. Dit is een opvallend gebouw met een houten koepel en is Europa’s grootste binnenspeeltuin. DinoDome heeft een oppervlakte van ruim 2.500 vierkante meter en kinderen kunnen zich daar de gehele dag vermaken. DinoDome is bijvoorbeeld ideaal als je toch een dagje uit wilt, maar het is slecht weer.

Korting op de GaiaZOO entree

Je kunt naar GaiaZOO met korting. Dit kan enkel wanneer je je entreebewijzen online aanschaft. De standaardprijs die je betaald aan de kassa is voor volwassenen € 20,50 en voor kinderen van 3 – 9 jaar € 16,50. De online korting hangt af van welke dag je selecteert. In het weekend krijg je bijvoorbeeld minder korting dan doordeweeks. De entreeprijzen variëren dan ook afhankelijk van de geselecteerde dag tussen de € 15,50 en € 17,00 voor online entreebewijzen.

Adres en openingstijden van GaiaZOO

GaiaZoo ligt aan de Dentgenbachweg 105 in Kerkrade en ligt in de Anstelvallei, een groot Limburgs natuurgebied waar ook veel Romeinse opgravingen zijn gevonden. De auto is gemakkelijk te parkeren op het parkeerterrein van het park en kost € 7,50 voor één dag.

Van 4 maart t/m 30 juni en van 1 september t/m 3 november is GaiaZoo geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Vanaf 1 juli t/m 31 augustus in het hoogseizoen van 10:00 uur tot 18:00 uur. ‘s Winters is het park ook geopend maar dan sluit het park om 16:00 uur.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Rotterdam Zoo oftewel Diergaarde Blijdorp is de mooiste dierentuin van de Benelux