The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Voordelen van toning bands voor krachttraining

2 Mins read

Heb je al eens getraind met toning bands? Dan weet je maar al te goed dat deze workouts uiterst effectief zijn. Het is moeilijk om naar een kleine band te leggen naast een grote halter en het te geloven, maar weerstandsbanden zijn een geweldig hulpmiddel voor krachttraining. Ze zijn misschien bescheiden en klein, maar de enorme kracht waar ze bekend om staan, besluipt je. Er hoeft slechts één band te worden gebruikt om alle grote spiergroepen eens goed onder handen te nemen, en de meeste mensen die ze voor het eerst gebruiken, voelen het zeker de volgende dag!

Waar komen toning bands vandaan?

Toning bands zijn ontstaan in de vroege jaren van de 19e eeuw en werden destijds gemaakt van chirurgische kabels. Hun oorspronkelijke doel was spier revalidatie, hoewel de foto’s van oefeningen in die tijd vergelijkbaar waren met oefeningen die tegenwoordig voor kracht worden gebruikt. De bands maakten in de jaren negentig een comeback op de fitnessmarkt en zijn steeds populairder geworden.

De voordelen van het gebruik van toning bands

Toning bands kennen verschillende voordelen. Hoewel halters een zware lift geven en gewichtmachines stabiel en gebruiksvriendelijk zijn, heeft ook de diversiteit van de banden dat niet. Je kunt bijvoorbeeld eens een keer beginnen met het doen van een band-squat en onmiddellijk een biceps-krul toevoegen aan de beweging. Of je kunt gemakkelijk een weerstandsband nemen en een overhead press toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Door de grote diversiteit van de banden zijn ze ook nog eens vele malen efficiënter. Een biceps curl die je uitvoert met een dumbbell is een statische beweging en de gebruikte spieren die je hiervoor nodig gaat hebben zijn ook nog eens voorspelbaar. Door de instabiliteit van de weerstandsband toe te voegen, merk je direct dat de spiervezels over je armen en schouders net even wat harder moeten gaan werken om de oefening netjes en stabiel uit te kunnen voeren.

Check ook deze video:

Neem de toning bands waar dan ook mee naar toe

Het kan omslachtig zijn om een loopband weg te zetten wanneer je deze ruimte ook gebruikt voor je kantoorruimte in huis. Het pakken van je dumbbells onder je bed is natuurlijk ook niet altijd even praktisch. Bij toning bands is dit niet het geval. Ze zijn klein, licht en flexibel en kunnen overal worden opgeborgen – inclusief je sporttas of handtas! Neem ze bijvoorbeeld een keer mee naar kantoor, stop ze in een koffer en breng ze naar boven of beneden.

Hoe je het juiste weerstandsniveau kiest

Hoe kies je de juiste niveauband voor jou? De banden zijn kleurgecodeerd, geel (voor beginners of senioren), groen (lichte weerstand), rood (gemiddeld), blauw (zwaar) en paars (ultrazwaar). Om aan kracht te werken, doe je minder herhalingen, met een hogere weerstand. Voor meer uithoudingsvermogen, doe meer herhalingen, tegen minder weerstand. Om de juiste kleur te bepalen moet je een gemiddelde tot maximale spiervermoeidheid bereiken tussen 20 tot 30 herhalingen.

Leestip -> De full body workout met de medicine ball 

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Wel of geen lidmaatschap bij een sportschool? De voordelen op een rijtje!

2 Mins read
Je hebt de knoop doorgehakt. Je beweegt veel te weinig en hier wil je echt verandering in brengen. Misschien heb je ook…
Sport & Lifestyle #MNLK

Fitnessapparatuur of losse gewichten, wat is beter?

3 Mins read
Het is nog volop gespreksvoer in de meeste sportscholen, de eeuwige discussie tussen voorstanders van fitnessapparatuur en losse gewichten. We sporten inmiddels…
More #MNLK

3 verschillende sporttassen voor heren

2 Mins read
Afhankelijk van de activiteit die je van plan bent in de sportschool te doen, zal het zeer waarschijnlijk bepalen welk type sporttas…