Your daily dose of inspiration and motivation

More #MNLK

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een yogamat?

1 Minuten leestijd

Een yogamat is de ideale basis voor alle soorten yoga. Omdat yogastijlen zoals Yin Yoga, die de neiging hebben rustig en meditatief te zijn, echter andere eisen stellen aan een yogamat dan stijlen zoals Power Yoga of Ashtanga Yoga, die fysiek veeleisend zijn, is niet elke yogamat even geschikt voor elke yogastijl. Er zijn andere normen waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een mat om de ideale mat voor je te vinden.

Het materiaal, grootte & dikte van de yogamat

Als je een yogamat wilt kopen, is het belangrijk dat je yogamat geschikt is voor je yoga-project. Alleen als jij en de mat geschikt zijn voor elkaar, is zorgeloos yoga-plezier gegarandeerd. Doorslaggevende normen zijn zowel het materiaal als de grootte en dikte van de mat, maar ook de antislipeigenschappen, de milieuvriendelijkheid en de vormgeving van de yogamat spelen een doorslaggevende rol.

Hoe dik mag de mat zijn

Waarschijnlijk het belangrijkste criterium in de zoektocht naar de juiste yogamat is en blijft de dikte van de mat. Er zijn yogamatten van 0,2 tot 0,8 cm dik, sommige matten zijn zelfs tot 1,5 cm dik. De standaarddikte is 0,5 cm. Hoe dunner de mat, hoe beter de stabiliteit en de grip.

Stabiliteit

Idealiter is een yogamat dimensioneel stabiel, keert ze na de yogasessie snel terug in zijn oorspronkelijke vorm en verliest ze haar stevigheid niet onder stress.

Slipweerstand

Daarnaast is vooral de slipweerstand van de mat van belang. Alleen als de mat betrouwbaar op de vloer blijft liggen en niet uitglijdt is het mogelijk om de asana’s op de yogamat zonder gevaar te beoefenen. Verder moet de mat je ook de nodige ondersteuning geven als je handen en voeten gaan zweten tijdens je yogasessie.

PVC is een bijzonder slipvast materiaal. Katoen- en jutematten zijn door hun grove structuur ook slipvast. Omdat stof en vuil een negatief effect kunnen hebben op de antislipeigenschappen van de mat, dien je deze regelmatig te reinigen.

Leestip -> 3 ademhalingsoefeningen bij yogaTips om een positieve mindset te ontwikkelen

Related posts
Relax & Travel #MNLK

3 ademhalingsoefeningen bij yoga

1 Minuten leestijd
Het ‘ademwerk’ wordt op de yogamat al te vaak een bijrol toebedeeld. Het loont echter zeker de moeite om het eens een…
Mind & Soul #MNLK

Oefeningen om stress ter verminderen

1 Minuten leestijd
Heb je last van stress? Dit is een teken van je lichaam dat je even een stapje terug moet doen. De volgende…
Mind & Soul #MNLKRelax & Travel #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Prachtige en zeer populaire Yoga muziek

1 Minuten leestijd
Het kan heel aangenaam zijn om muziek te gebruiken tijdens het beoefenen van yoga. Yoga muziek kan helpen bij het bepalen van…