The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Waarom vieren we Halloween?

1 Mins read

Er waait veel over vanuit Amerika en we hebben al veel omarmd. Maar Halloween, het feest met de grijnzende pompoenen, is relatief nieuw: nog niet zo heel lang, laat staan massaal, viert men in Nederland Halloween.

Waarom vieren we Halloween?

Geschiedenis: Keltisch Oudjaar

All Hallows Eve is snel vertaald en betekent Allerheiligen. Dat is op 1 november. Op de Keltische kalender begon toen het nieuwe jaar. All Hallows Eve is vroeger verbasterd tot Hallow-e’en en staat, op 31 oktober, dus eigenlijk voor de Keltische oudejaarsavond.

Waarom die associatie met horror-elementen?

De Kelten geloofden dat op deze dag geesten van alle overledenen van het voorbije jaar rond zouden gaan dwalen, op zoek naar een levend lichaam om bezit van te nemen. Er werd voedsel voor de deuren neergelegd om geesten te lokken, maar om de kwaden onder hen te weren, werden op deze dag maskers gedragen.

Het was toch ook een oogstfeest?

Jazeker, toen de Romeinen Groot-Brittannië bereikten in hun expansiedrift, werd het feest veranderd. Zo werd Halloween een Romeins-Keltisch feest, of andersom. Want de Romeinen vierden tevens de oogst, en eerden de doden. Allemaal op de 31e oktober.

De invloed van de christenen

En in de 9e eeuw kwam de christelijke invloed er ook nog bij, toen het geloof in Groot-Brittannië arriveerde. Allerzielen was een 2 november-traditie waarbij men, gehuld in lompen, de deuren langs ging om te bedelen om krentenbrood. Dit is waarschijnlijk de oorsprong van de trick-or-treat-tochten.

Maar Groot-Brittannië is Amerika niet

Klopt, pas in de tweede helft van de 19e eeuw, toen Ieren en Schotten massaal de oceaan overstaken om zich daar te vestigen, werd het feest daar populair. Uit die tijd stamt ook de uitgeholde pompoen met lichtjes erin. Hoe zo’n ding eigenlijk heet? De jack-o’-lantern! Goed onthouden. Heb je eindelijk een verklaring voor al je vragen en kun je met een gerust hart Halloween vieren.

Leestip -> Wat is de zomerzonnewende?Wat is Black Friday?