The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Waarvoor gebruik je een VGA-kabel?

2 Mins read

Er is een hele grote kans dat jij in jouw woning allerlei apparaten hebt staan. Denk aan apparaten zoals een gaming console of een computer. Om zulke apparaten te kunnen gebruiken, heb je een beeldscherm of televisie nodig. Maar om deze apparaten aan te kunnen sluiten aan een televisie, heb je de juiste kabel nodig. Het vinden van de juiste kabel kan nog best ingewikkeld zijn, omdat er verschillende kabels bestaan. Eén van deze kabels is de VGA-kabel. Ben je benieuwd naar wat een VGA-kabel is en waar je het voor kan gebruiken? Blijf dan vooral even verder lezen voor meer informatie.

Video Graphics Array

De afkorting VGA staat voor Video Graphics Array. De VGA-kabel bestaat al heel lang en werd voornamelijk jaren geleden gebruikt. Een vga kabel kan namelijk alleen analoge signalen doorgeven aan een monitor. Dit betekent dat het beeld alleen wordt doorgegeven en niet de audio. Je hoort dus geen geluiden als je deze kabel gebruikt. De resolutie door een VGA-kabel is niet heel hoog. Je zou dus kunnen zeggen dat een VGA-kabel alleen geschikt is voor lagere resoluties en dus voor oudere apparatuur. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden als je op zoek bent naar een goede kabel.

Oude apparatuur

De VGA-kabel wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor oudere apparatuur. Vroeger was dit echt de standaard om apparatuur aan een monitor aan te sluiten, maar tegenwoordig wordt het niet echt meer gebruikt. Je kan met de VGA-kabel namelijk alleen maar beelden zonder geluid overbrengen naar een monitor. Dat is in deze tijd natuurlijk niet meer voldoende, waardoor mensen sneller kiezen voor een HDMI-kabel. Een HDMI-kabel is in tegenstelling tot de VGA-kabel een betere oplossing.

VGA naar HDMI

Op het moment dat je een monitor hebt met de VGA-aansluiting, zal je een van vga naar hdmi kabel nodig hebben. De meeste laptops en computers hebben in deze tijd een HDMI-aansluiting en dus geen VGA-aansluiting. Door een VGA naar HDMI-kabel aan te schaffen, kan je toch nog genieten van een monitor met de VGA-aansluiting. De resolutie gaat uiteraard omlaag als je een VGA naar HDMI-kabel gebruikt. Het beeld blijft uiteindelijk nog altijd analoog en niet digitaal.

Overstap naar HDMI

Wellicht wil je nu wat meer weten over HDMI. HDMI is een afkorting voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor allerlei apparaten. Een HDMI-kabel heeft verschillende voordelen, maar de belangrijkste is dat de signalen van beeld en geluid worden verzonden naar een monitor of televisie. Dit betekent dat je niet een aparte kabel nodig hebt voor het geluid. Om die reden is het misschien handiger om toch de overstap te maken naar HDMI.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Hoe moet je schappen ophangen zonder boren?