More #MNLK

Wat heb je nodig om DJ te worden?

2 Mins read

Iedere doorgewinterde muziekliefhebber heeft er wel eens van gedroomd: dj worden! Of je nu zelf je eigen song samples maakt op een draaitafel of voor een radiozender of vlog lekker nummers aan elkaar draait: het werk disc jockey is heerlijk ontspannend en geeft een enorme kick. Maar hoe word je eigenlijk dj en wat is er allemaal nodig om dj te worden? In dit blog lees je alles over de belangrijkste benodigdheden voor dj’s.

YouTube video

Dit heb je nodig om DJ te worden

Zorg voor de juiste muziekapparatuur

Zonder de juiste apparatuur kun je natuurlijk niet als dj aan de slag. Het verzamelen van geschikte elektronica om muziek te mixen, draaien en componeren is dan ook de eerste stap die je moet zetten als je graag dj wilt worden. Het belangrijkste wat je nodig hebt als startende dj is een goede controller.

Dit apparaat zorgt voor de aansturing van dj software naar de computer toe. Feitelijk bestaat een controller uit 2 cd spelers en een mengpaneel. Via de controller kunnen audiobestanden gemaakt, samengesteld, vervormd en aangepast worden en opgeslagen worden op je laptop. De meerderheid van beginnende dj’s koopt eerst een geschikte controller en stemt daar de rest van de elektronische apparaten op af. Maar hoe kies je een controller die bij je past?

YouTube video

Een geschikte controller kiezen: enkele handige tips

Het uitgangspunt bij het kiezen van een passende controller is de muziekstijl. Bepaal voor jezelf welke effecten en technische specificaties je minimaal nodig hebt om jouw favoriete muziek te gaan mixen of om je eigen tracks te gaan samen te stellen. Ga in elk geval direct voor een controller van hoge kwaliteit en van een goed, betrouwbaar merk.

Veel dj’s beklagen zich erover dat ze in het begin van hun loopbaan een te slechte controller hebben gekocht. En daar krijg je achteraf spijt van. Ga voor een robuuste, betrouwbare en multifunctionele controller die je kunt vertrouwen! Veelgebruikte merken die populair zijn onder beginnende dj’s zijn onder andere Pioneer, Numark en Native Instruments Traktor. Lees voordat je een controller koopt online reviews door, een dj controller online bestellen kan overigens bij verschillende organisaties. Belangrijk is verder om een instapmodel te kiezen dat je goed kunt bedienen en die niet al te ingewikkeld is.

Als beginnende dj wil je immers maar één ding: plug and play! Kies ten slotte geschikte software bij de controller of, als je de software al hebt, een passende controller die aansluit op de software die je wilt gaan gebruiken.

YouTube video

Promoot je eigen werk

Heb je de apparatuur op orde, uiteraard met speakers en een headset erbij, dan kun je je eerste songs gaan maken. Gebruik hierbij sociale media om jouw composities te promoten! Een pagina op YouTube, FaceBook, TikTok, Instagram en Twitter kunnen je helpen om regionaal, nationaal of zelf internationaal fans te werven. Wie weet ligt er een grote toekomst als dj voor jou in het verschiet!