More #MNLK

Wat iedereen zou moeten weten over geld lenen

3 Mins read

Geld lenen, we krijgen er in ons leven allemaal mee te maken. Van een euro lenen voor een broodnodig bakje koffie tot een hypotheek voor je eigen huis, en alles daartussenin. Voor kleine leningen heb je natuurlijk weinig kennis en research nodig. Maar wanneer het gaat om leningen voor grotere, en daarmee meestal ook belangrijkere, aankopen is het belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. Leningen en de constructies die hiervoor worden gebruikt kunnen heel ingewikkeld zijn, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom focussen we ons hier op persoonlijke leningen en gaan we in op de basis hiervan. Deze basis gaat je in je leven hoe dan ook nog van pas komen, dus lees snel verder.

Een hypotheek voor je huis

De eerste lening waar we naar kijken is meteen ook de bekendste en meest voorkomende lening. Dan hebben we het natuurlijk over de hypotheek voor een huis. Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening, is simpelweg een lening voor het kopen van een huis met datzelfde huis als onderpand. Dit onderpand noemen we de hypotheek. De maandelijkse kosten van een hypotheek bestaan uit de hypotheekrente en de aflossing. In de meeste gevallen heeft een hypotheek een looptijd van 30 jaar.

De makkelijkste en meest gebruikte manier van aflossen is door maandelijks over de gehele looptijd een klein bedrag af te lossen. Daarnaast kan je een hypotheek ook aflossen door je huis te verkopen of door vervroegd (deels) af te lossen, hoewel hier wel voorwaarden aan zitten.

Je hebt in Nederland verschillende hypotheekvormen, met allemaal een andere manier van aflossen en rente betalen. Daarnaast kun je vaak kiezen voor een bepaalde rentevaste periode, om zo zekerheid in te bouwen. Een voordeel bij een hypotheek is de hypotheekrenteaftrek. Dit houdt kort gezegd in dat je kosten voor je hypotheek mag aftrekken van je inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Tegenwoordig mag je bij het kopen van een huis maximaal 100% van de waarde van het huis lenen, waardoor bijkomende kosten met eigen geld betaald moeten worden. Deze kosten noemen we ook wel kosten koper. Gemiddeld bedragen deze kosten 6% van de aankoopprijs van het huis. Dat zou betekenen dat je bijvoorbeeld voor het kopen van een huis van 200.000 euro sowieso 12.000 euro eigen geld moet hebben.

Een lening voor je auto

Een nieuwe auto kopen is een duur geintje, dat weten we allemaal. Mocht je het geld niet (helemaal) hebben of moet je onverwachts een nieuwe auto kopen zonder dat je hiervoor hebt kunnen sparen, dan zijn er andere financieringsmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een doorlopend krediet, wat in principe een flexibele lening is. Je spreekt met een bank een bepaald kredietbedrag af, waar je gedurende een bepaalde tijd geld van mag opnemen.

Zodra je dit doet betaal je hier rente en aflossing over. Over het algemeen is een persoonlijke lening echter meer geschikt voor het kopen van een auto. Hierbij blijft het rentepercentage gelijk en staat de looptijd vooraf vast. Omdat je afgeloste bedragen niet nog een keer kunt opnemen kom je niet in de verleiding om meer te lenen. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de optie om voor private lease te gaan.

Geld lenen voor een verbouwing

Een nieuwe badkamer of keuken is een behoorlijke aanslag op je portemonnee en daarom wordt hiervoor ook vaak geld geleend. Je hebt hiervoor verschillende opties. De meest gekozen opties zijn een verbouwingslening of een extra of verhoogde hypotheek. Bij een persoonlijke lening is de looptijd korter en de rente hoger dan bij een hypotheek, en je kunt niet altijd de rente aftrekken. Wel hoef je bij zo’n lening minder kosten te maken dan bij een hypotheek. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger het bedrag is dat je wilt lenen, hoe eerder een hypotheek een meer voordelige keuze is. Bij een verbouwing kan je dus ook kiezen voor een extra of verhoogde hypotheek, waar we hieronder op ingaan.

Een (extra) hypotheek voor andere aankopen

Voor een verbouwing of de aankoop van iets anders kun je ook een extra hypotheek of verhoogde hypotheek afsluiten. Je hypotheek verhogen kan echter niet altijd zomaar. Als je bij het afsluiten al extra financiële ruimte hebt ingebouwd voor toekomstige aanpassingen is het mogelijk. Hiervoor moet je samen met je hypotheekaanbieder kijken wat je extra bij kunt lenen. Je kan ook een tweede hypotheek afsluiten. Dit is vooral aantrekkelijk als dit geld gebruikt wordt voor een verbouwing of aanpassing aan je huis. Dan kun je namelijk de rente fiscaal aftrekken. Als je het voor andere dingen gebruikt is dit niet mogelijk. Je kan met een tweede hypotheek bijvoorbeeld ook de overwaarde op je huis benutten, maar dit is dan niet aftrekbaar.

Goedkoop geld lenen

Naast de hierboven genoemde leningen zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waarvoor je een lening kan afsluiten, op vele verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld iets op afbetaling kopen, wat eigenlijk ook een lening is, of een lening afsluiten bij een bekend of onbekend persoon. Hoe dan ook, iedereen wil natuurlijk goedkoop geld lenen. Daarom is het van groot belang om je goed te laten informeren over de verschillende opties, het liefst bij verschillende partijen. Ga ook in gesprek met mensen zodat je de mogelijkheden voor jouw exacte situatie achterhaald. Zo kun je ervoor zorgen dat je tegen de voor jouw gunstigste voorwaarden kunt lenen.

Leestip -> Boeken over geld & Actuele rentestanden

Feedback voor de redactie: info@mnlk.nl

Related posts
More #MNLK

Ontdek meer over hypotheken bij Univé

2 Mins read
Wil je een woning kopen en ben je op zoek naar een geschikte hypotheek? Er bestaan een aantal verschillende hypotheekvormen, met elk…
More #MNLK

Voor het eerst een huis kopen: dit kun je verwachten van de hypotheek

2 Mins read
Bijna niemand kan een huis kopen zonder daar een hypotheek voor af te sluiten. Dat moet je trouwens ook helemaal niet willen,…
More #MNLK

Actuele rentestanden: wat kost een lening?

2 Mins read
De rentes zijn op dit moment laag, dit betekent dat je weinig (of zelfs geen) rente krijgt op je spaarrekening en dat…