The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Wat is de duurste Porsche ooit?

2 Mins read

Het legendarische automerk Porsche is al bijna 90 jaar oud, maar nog steeds is elk nieuw model dat Porsche uitbrengt een heel bijzonder exemplaar dat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Porsche is zeer nauw verbonden met het andere bekende Duitse automerk Volkswagen. Ferdinand Porsche, de ontwerper van de Porsche heeft ook de eerste Volkswagen ontworpen. Hoewel Porsche bekend staat om de sportwagens, zijn de meeste Porsches niet altijd voor de racerij gebruikt, maar behoren de oudere modellen tot klassiekers om leuke toertochten mee te maken. Porsche heeft de afgelopen jaren ook mooie middenklassenauto’s geproduceerd, maar de Porsche sportwagens blijven de corebusiness van Porsche.

De duurste of de kostbaarste Porsche?

Met een hele rij aan verschillende modellen en al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw, heeft Porsche een behoorlijke nalatenschap aan bijzondere auto’s. De meeste modellen zijn klassieke sportwagen geworden, waarvoor in goede staat zijnde modellen nog veel geld voor wordt betaald. Als je op onderzoek gaat naar de duurste Porsche, zul je er achter komen dat ook al heb je de duurste Porsche gevonden, dit misschien niet de kostbaarste Porsche is.

De Porsche waar ooit het meest geld voor betaald is, is de Porsche 917 K. Maar ga je op zoek naar de kostbaarste Porsche, dan kom je uit bij de Porsche type 64. De reden dat de Porsche 64 wel kostbaar is, maar nog niet tot duurste Porsche is geclassificeerd, komt omdat de Porsche 64 nog nooit is verkocht. Nog niet…

De duurste Porsche ooit: Porsche 917 K

De Porsche 917 is een raceauto die geïntroduceerd werd in 1969 en tot 1970 in productie bleef. De 917 is ook echt gemaakt om als raceauto en om zeer hoge racesnelheden te behalen. Het frame bestaat volledig uit aluminium buizen en is daardoor zeer licht. De carrosserie bestaat uit glasvezelkunststof van slechts 1,6 millimeter dik. De 12 cilinder boxermotor leverde maar liefst 520 pk. Latere modellen hadden zelfs een 1.400 pk.

Van de Porsche 917 bestaat het K (Kurzheck) model en het LH (Longheck) model. Het verschil zit aan de achterzijde, waarbij de LH een langere vleugel heeft. De Porsche 917 K die een rol speelde in de speelfilm ‘Le Mans’ en ook daadwerkelijk de Le Mans van 1970 en 1971 won, werd op een veiling verkocht voor 14.080.000 Dollar. Dit is het hoogste bedrag ooit voor een Porsche betaald.

De kostbaarste Porsche ooit: Porsche 64

Porsche 64

Bron: Roman Belogorodov / Shutterstock.com

Van de Porsche 64 werden er in 1939 slechts drie gebouwd. Deze Porsche heeft een uiterlijk dat een kruising is tussen de Porsche 911 en de Volkswagen Kever. Ze werden besteld door het naziregime om deel te nemen aan de race Berlijn-Rome, die overigens werd afgelast wegens de Duitse inval in Polen.

Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn twee exemplaren verloren gegaan, waardoor er nog maar één bestaat. Dit enige exemplaar zal in augustus 2019 door Sotheby’s worden geveild en de geschatte opbrengst is 20 miljoen euro. Tot nu toe is het dus de kostbaarste Porsche ooit, en als de verwachte opbrengst wordt behaald ook de duurste Porsche ooit.

Meer over auto’s:

Related posts
More #MNLK

De duurste viool ter wereld, een Stradivarius altviool voor 45 miljoen dollar

2 Mins read
De Stradivarius altviool “Macdonald” werd kortgeleden in New York geveild. Het zou het duurste muziekinstrument aller tijden kunnen zijn. Het gaat om…
Cars & Tech #MNLK

De Porsche Carrera GT: een droom op wielen

1 Mins read
Boys and their toys! Het F1-achtige gehuil van de motor, pure paardenkracht en een gestroomlijnd design… De legendarische woorden die Ferdinand Porsche…
Cars & Tech #MNLK

De Porsche Cayenne E-Hybrid

1 Mins read
Het Cayenne model van Porsche is door de tijd heen een razend succes gebleken. In 2003 werd de eerste Cayenne verkocht en…