The Online Lifestyle Magazine 

Business & Luxury #MNLK

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

2 Mins read

Een arbeidsongeschiktsheidverzekering afsluiten kan verstandig zijn. Vooral een AOV voor zzp en zelfstandige ondernemers is belangrijk. Als je ziek wordt, ontvang je een uitkering van de verzekeraar. Je hebt dus altijd een inkomen, ongeacht je ziekte of handicap. Als je in loondienst werkt, moet de werkgever je bij ziekte doorbetalen. Uiteindelijk kun je een uitkering van de overheid aanvragen. Als zelfstandige heb je deze privilege niet. Als je niet meer kunt werken, ontvang je dus geen inkomen. Zelfstandigen kunnen daarom een AOV afsluiten. 

Onvoorziene gebeurtenissen

Ziektes en ongevallen zijn altijd onverwachts. Je hebt als zelfstandige geen zorgen meer met een AOV. Zieke ondernemers moeten hun zaak vaak sluiten. Je bent afhankelijk van je klanten om omzet te genereren. Bij ziekte valt alles weg. Sommige mensen met een eigen bedrijf, beschikken over spaargeld. Ook kunnen ze soms geld van een familielid lenen. Echter blijft dit altijd riskant. Een lening moet terugbetaald worden en spaargeld is op den duur op. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan tot je oude dag uitgekeerd worden. Bovendien is de uitkering voldoende om van te leven. 

Verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Bij arbeidsongeschiktheid is een schadeverzekering mogelijk. Je ontvangt een uitkering bij een lager inkomen. Dit lage inkomen wordt als schade gezien. Deze schade moet dan wel door een ziekte, handicap of ongeval komen. Verder kun je een langdurige uitkering ontvangen. Dit is vast bedrag per maand. Heb je minder inkomen door je ziekte? Ook dan ontvang je de uitkering. Deze uitkering krijg je als je een sommenverzekering afsluit. 

Elk beroep brengt bepaalde risico’s met zich mee. Het ene werk zal gevaarlijker dan het andere zijn. Je kunt zelf een AOV kiezen, die bij je onderneming past. Daarbij heb je nog de keuze uit verschillende bedragen. Je verzekert een zelf afgesproken bedrag. Ook kun je een uitkeringstermijn kiezen. Wil je enkele jaren een uitkering ontvangen? Of wil je dat de verzekeraar tot je pensioen uitkeert? Dit zijn dus zaken om over na te denken. Het is ook mogelijk om voor een bepaalde periode een uitkering te ontvangen. Zodra je weer genezen bent, kun je weer starten. Dit hangt van de aard van aandoening af. Als je verwacht volledig arbeidsongeschikt te zijn, kun je tot de pensioengerichte leeftijd een uitkering ontvangen.

Je kunt zelf je risico bepalen. Een lager bedrag en een kortere uitkering zijn risicovoller. Je betaalt dan wel minder premie. Wil je een groot bedrag verzekeren? En wil je tot je pensioen zekerheid hebben? Dan betaal je een hogere premie. Een AOV is dus maatwerk.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook:

Related posts
More #MNLK

Heb jij als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

2 Mins read
Veel beginnende ondernemers vinden het kiezen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) lastig. Soms twijfelen ze zelfs, vanwege de hoge premie, of een AOV…