The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Wat is een (online) boekhoudprogramma?

2 Mins read

Worstel je als ondernemer ook met de boekhouding? Dat komt mogelijk doordat je er weinig verstand van hebt. Je kunt er in dat geval voor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een accountant of administratiekantoor. Nadeel hiervan is dat dit kosten met zich meebrengt. Het kan ook een stuk goedkoper. Hoe? Door een (online) boekhoudprogramma te gebruiken. Met zo’n programma wordt zelf boekhouden een fluitje van een cent, zelfs als je hier geen verstand van hebt. Maar wat is een (online) boekhoudprogramma eigenlijk? In deze tekst vertellen wij jou alles wat je hierover moet weten.

Een online boekhoudprogramma

Er zijn behoorlijk wat ondernemers die hun boekhouding op papier doen. Dit wil zeggen dat je alle verstuurde en ontvangen facturen print en deze in een map stopt. Sommige ondernemers vinden dit prettig werken, maar het is nogal tijdrovend. Je moet namelijk zelf jouw volledige boekhouding ordenen. Dit is niet langer aan de orde als je hier een (online) boekhoudprogramma voor gebruikt. Deze software helpt jou namelijk een handje bij het ordenen van alle transacties en facturen. Bovendien archiveer je jouw boekhouding met zo’n programma digitaal in plaats van op papier.

Koppeling met zakelijke rekening mogelijk

Heb je nog niet eerder een (online) boekhoudprogramma gebruikt? Dan vraag jij je mogelijk af hoe zo’n programma transacties en facturen kan ordenen. Dit kan door jouw zakelijke rekening aan de software te koppelen. De transacties die je met jouw zakelijke bankpas doet, worden dan namelijk direct ingelezen in het (online) boekhoudprogramma. Je hoeft de transacties dan zelf niet langer handmatig in te voeren, waardoor je flink wat tijd bespaart.

Het is overigens niet altijd mogelijk om jouw zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma te koppelen. Gebruik je een offline programma? Dan moet je hier soms een speciale koppeling voor gebruiken. Bij online boekhouden is dit niet het geval. Vrijwel ieder online boekhoudprogramma beschikt tegenwoordig namelijk over zo’n koppeling.

Verschil tussen online en offline boekhouden

Hierboven stipten we al een klein verschil tussen online en offline boekhouden aan. Toch is dit niet het enige verschil tussen de twee programma’s. Nee, want er zit ook verschil in de manier waarop jouw boekhouding inzichtelijk is. Gebruik je een offline programma? Dan kun je jouw boekhouding alleen inzien als je achter de computer zit waarop de software geïnstalleerd staat. Vaak is dit een vaste computer op het werk. Als dit het geval is, heb je alleen op de werkvloer inzicht in jouw boekhouding.

Gebruik je een online boekhoudprogramma? Dan is dit niet aan de orde. De administratie van jouw bedrijf wordt dan immers op het internet opgeslagen. Je bereikt de gegevens door in te loggen via een website. Hierdoor kun je jouw boekhouding niet alleen op het werk inzien, maar ook thuis. Bovendien ben je niet afhankelijk van een vast apparaat als je kiest voor online boekhouden. Je kunt de boekhouding dan niet alleen inzien via een vaste computer of laptop, maar ook via een tablet of smartphone.

Kies een geschikt boekhoudprogramma

Ben je inmiddels overtuigd van de voordelen van een boekhoudprogramma? Dan wordt het de hoogste tijd om boekhoudsoftware aan te schaffen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt namelijk nogal wat keuze. Kies niet lukraak voor zo’n programma, maar verdiep je er eerst goed in. Niet ieder programma is namelijk geschikt voor ieder bedrijf. Zo zijn er boekhoudprogramma’s die zich richten op zzp’ers, maar ook op mkb-bedrijven. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is op het gebied van online boekhoudprogramma’s? Klik hier en lees er alles over.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Slaat de verveling momenteel toe? Tips om verveling tegen te gaan!
Lees ook: De 5 beste boeken die je moet lezen als je welvarend wilt worden

Related posts
Business & Luxury #MNLK

Robert Kiyosaki van Rich Dad Poor Dad: 'The Truth about Money'

1 Mins read
Als het gaat om rijk/vermogend worden, dan zijn er maar weinig die het spelletje snappen. Robert Kiyosaki snapte het spelletje al in…
Business & Luxury #MNLKMind & Soul #MNLK

Joel Beukers steekt hart onder de riem voor mannen met zijn eigen verhaal naar succes

1 Mins read
Het verhaal van Joel Beukers, de man van goud, is voor mij uiterst herkenbaar. Het in een diep dalletje zitten, blut zijn…
Business & Luxury #MNLK

Dit zijn de 7 beste podcasts voor ondernemers!

2 Mins read
Je ziet podcasts tegenwoordig overal opduiken. Ze gaan over sport, gaming, het laatste nieuws, maar ook over ondernemen. Wij hebben voor jou…