Drinks & Food #MNLK

Wat is een Poke Bowl?

2 Mins read

Misschien ben je het in een restaurant wel eens tegengekomen op de kaart: Poke Bowl. Dit gerecht is met de tijd alleen maar populairder geworden en vele mensen vinden het lekker. Daarnaast is het ook heel gezond. Maar wat is het eigenlijk? Een poké bowl is misschien wel een van de gezondste en lekkerste, maar ook praktische gerechten die traditioneel uit Hawaï komt. Volgens de traditie is dit gerecht ontstaan doordat vissers een manier probeerden te vinden om hun restjes vis op te maken. Het gerecht is wel beïnvloedt door de Japanse en de Aziatische keuken. Het is voor de mensen in Nederland vooral een makkelijke maaltijd na een drukke dag en weinig zin om in de keuken te staan. Poke betekent ‘snijden’. Dit verwijst naar het snijden van de stukjes rauwe en gemarineerde vis in kleine stukjes. Dit wordt vervolgens toegevoegd aan rijst en vervolgens bedekt met groenten en sauzen. Bowl verwijst daarnaast naar ‘kom’. In de kom worden de ingrediënten bij elkaar geserveerd.

Het zelf maken van een Poke Bowl

Een poke bowl zelf maken doe je makkelijk en snel en lukt ook bijna iedereen. Je neemt wat rijst. De meeste bowls beginnen met een basis van jasmijnrijst of van bamboerijst. Lassie heeft ook speciale poke bowl rijst die je er lekker voor kunt gebruiken. Vervolgens gebruik je vis. Dit moet vis zijn van sushikwaliteit omdat het gerecht anders niet goed tot zijn recht komt. Zo kun je bijvoorbeeld rauwe tonijn gebruiken of zalm. Vervolgens gebruik je specerijen die goed samen gaan met de vis, zoals bijvoorbeeld sesamzaadjes of roze zeezout. De dressing is ook belangrijk voor dit gerecht.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor sojasaus of sesamolie en eventueel citroensap. Groenten mogen ook niet ontbreken aan het gerecht. Zo neem je bijvoorbeeld avocado of uitjes. En omdat het toch een gerecht is dat is afgeleid van de Aziatische keuken, is het natuurlijk ook niet verkeerd om te kiezen voor zeewier. Sommige eten graag heet. Het is dan een tip om een heerlijke hete saus klaar te maken. Dit kun je doen door een beetje wasabi te gebruiken of een zelfgemaakte saus die gebaseerd is op het Japanse rode chili-mengsel Togarashi.

Met een poke bowl breng je zeker wat nieuws op tafel en je zult merken dat zelfs de kleinere kinderen zullen genieten van dit heerlijke gerecht. Het heeft allerlei belangrijke onderdelen en het ziet er ook nog eens gezellig uit wanneer je samen met een eigen poke bowl aan tafel zit.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: In Italië wonen? Deze dingen moet je weten
En deze: Waarom zou je kiezen voor biologische wijn?