The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Wat is fitness?

1 Mins read

Wat is fitness nu eigenlijk? Wanneer is iemand fit? Wanneer iemand actief is, zich energiek voelt, een stralende huid heeft, geen vermoeidheid voelt en een positieve kijk op het leven heeft, is hij fit. Het gaat om gezond zijn, zowel fysiek als mentaal. Fysieke fitheid is niet alleen een van de belangrijkste sleutels tot een gezond lichaam, het is de basis van dynamische en creatieve intellectuele activiteit. Daarbij mogen we mentale fitheid niet vergeten.

De sport fitness

De sport fitness kun je omschrijven als de activiteiten die je helpen om er goed uit te zien, te voelen en ons best te kunnen doen. Dat betekent dat je kunt vertrouwen op je lichaam om te presteren, of dat nu gaat om dagelijkse huishoudelijke taken, genieten van een stevige wandeling op een mooie herfstdag, een hardloopwedstrijd of je eigen gewicht kunnen bankdrukker. Alleen jij kunt je eigen fitnessdoelen stellen.

De vijf basiscomponenten voor fysieke fitheid

  • Hart- en longuithoudingsvermogen: het vermogen om zuurstof en voedingsstoffen aan weefsels af te geven en afvalstoffen gedurende langere tijd te verwijderen. Lange runs en zwemmen behoren tot de methoden die worden gebruikt bij het meten van dit onderdeel.
  • Spierkracht: het vermogen van een spier om gedurende een korte periode kracht uit te oefenen. De kracht van het bovenlichaam kan bijvoorbeeld worden gemeten met verschillende gewichtoefeningen.
  • Spieruithoudingsvermogen: het vermogen van een spier of een groep spieren om meerdere herhalingen te doen met, of kracht te blijven uitoefenen op een vast voorwerp. Push-ups worden vaak gebruikt om het uithoudingsvermogen van arm- en schouderspieren te testen.
  • Flexibiliteit: het vermogen om gewrichten te bewegen en spieren te gebruiken tijdens hun volledige bewegingsbereik. De zit-en-reiktest is een goede maatstaf voor de flexibiliteit van de onderrug en de rug van de bovenbenen.
  • Lichaamssamenstelling: wordt vaak beschouwd als een onderdeel van fitness. Het verwijst naar de samenstelling van het lichaam in termen als vetvrije massa en vetmassa. Een bepaalde verhouding tussen vet en vetvrije massa is een indicatie van conditie, en de juiste training zal je helpen om lichaamsvet te verminderen en spiermassa te vergroten of te behouden.

Halters

Feedback voor de redactie -> info@mnlk.nl

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Je hoort het steeds vaker: het geld op de bank wordt minder waard

2 Mins read
Dit heeft te maken met de inflatie. Dit zijn de stijgende kosten in het leven en natuurlijk de dalende rente op de…
Sport & Lifestyle #MNLK

Wel of geen lidmaatschap bij een sportschool? De voordelen op een rijtje!

2 Mins read
Je hebt de knoop doorgehakt. Je beweegt veel te weinig en hier wil je echt verandering in brengen. Misschien heb je ook…
Sport & Lifestyle #MNLK

Fitnessapparatuur of losse gewichten, wat is beter?

3 Mins read
Het is nog volop gespreksvoer in de meeste sportscholen, de eeuwige discussie tussen voorstanders van fitnessapparatuur en losse gewichten. We sporten inmiddels…