The Online Lifestyle Magazine For Him

Sport & Lifestyle #MNLK

Wat is fitness?

1 Mins read

Wat is fitness nu eigenlijk? Wanneer is iemand fit? Wanneer iemand actief is, zich energiek voelt, een stralende huid heeft, geen vermoeidheid voelt en een positieve kijk op het leven heeft, is hij fit. Het gaat om gezond zijn, zowel fysiek als mentaal. Fysieke fitheid is niet alleen een van de belangrijkste sleutels tot een gezond lichaam, het is de basis van dynamische en creatieve intellectuele activiteit. Daarbij mogen we mentale fitheid niet vergeten.

De sport fitness

De sport fitness kun je omschrijven als de activiteiten die je helpen om er goed uit te zien, te voelen en ons best te kunnen doen. Dat betekent dat je kunt vertrouwen op je lichaam om te presteren, of dat nu gaat om dagelijkse huishoudelijke taken, genieten van een stevige wandeling op een mooie herfstdag, een hardloopwedstrijd of je eigen gewicht kunnen bankdrukker. Alleen jij kunt je eigen fitnessdoelen stellen.

De vijf basiscomponenten voor fysieke fitheid

  • Hart- en longuithoudingsvermogen: het vermogen om zuurstof en voedingsstoffen aan weefsels af te geven en afvalstoffen gedurende langere tijd te verwijderen. Lange runs en zwemmen behoren tot de methoden die worden gebruikt bij het meten van dit onderdeel.
  • Spierkracht: het vermogen van een spier om gedurende een korte periode kracht uit te oefenen. De kracht van het bovenlichaam kan bijvoorbeeld worden gemeten met verschillende gewichtoefeningen.
  • Spieruithoudingsvermogen: het vermogen van een spier of een groep spieren om meerdere herhalingen te doen met, of kracht te blijven uitoefenen op een vast voorwerp. Push-ups worden vaak gebruikt om het uithoudingsvermogen van arm- en schouderspieren te testen.
  • Flexibiliteit: het vermogen om gewrichten te bewegen en spieren te gebruiken tijdens hun volledige bewegingsbereik. De zit-en-reiktest is een goede maatstaf voor de flexibiliteit van de onderrug en de rug van de bovenbenen.
  • Lichaamssamenstelling: wordt vaak beschouwd als een onderdeel van fitness. Het verwijst naar de samenstelling van het lichaam in termen als vetvrije massa en vetmassa. Een bepaalde verhouding tussen vet en vetvrije massa is een indicatie van conditie, en de juiste training zal je helpen om lichaamsvet te verminderen en spiermassa te vergroten of te behouden.

Halters

Feedback voor de redactie -> info@mnlk.nl

Related posts
More #MNLK

3 verschillende sporttassen voor heren

2 Mins read
Afhankelijk van de activiteit die je van plan bent in de sportschool te doen, zal het zeer waarschijnlijk bepalen welk type sporttas…
Sport & Lifestyle #MNLK

Tips om goed te presteren tijdens je bodybuilding training

2 Mins read
Veel mensen die aan bodybuilding training doen zijn op zoek naar de toename van spierhypertrofie. Het kan echter een tijdje duren om…
Sport & Lifestyle #MNLK

Voordelen van toning bands voor krachttraining

2 Mins read
Heb je al eens getraind met toning bands? Dan weet je maar al te goed dat deze workouts uiterst effectief zijn. Het…