The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Wat is het verschil tussen roken en verdampen met een vaporizer

2 Mins read

Roken heeft zijn beste tijd gehad. Tabak, sigaretten en shag worden langzaam maar zeker in de ban gedaan. Tenminste, als het aan de overheden ligt. Rokers zijn niet altijd in staat om te stoppen. Daarom zoeken ze naar een alternatief. Wat te denken van rookwaren verdampen met een vaporizer? Wat is het verschil tussen roken en verdampen?

Roken en Verdampen

Roken en verdampen lijken veel op elkaar, maar in wezen is het heel iets anders. Bij roken worden rookwaren als tabak of shag verbrand. Daarbij komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Denk aan teer, benzeen en koolmonoxide. Al die stoffen worden lang niet allemaal opgevangen door het filter van een sigaret. Laat staan een Oud-Hollands shaggie. Daar wordt helemaal niets gefilterd.

Bij verdampen met een vaporizer gebeurt er heel iets anders met de rookwaren. Ze worden namelijk alleen verhit. De temperatuur blijft onder het niveau van verbranding. Daarom komen de eerder genoemde schadelijke stoffen niet vrij. Geur- en smaakstoffen als terpenen en flavonoïden, die je kunt vinden in bijna alle rookwaren, worden wel opgenomen in de damp. Net als werkzame stoffen zoals bijvoorbeeld cannabinoïden in cannabis. Kruiden verdampen zorgt dus voor dezelfde smaakbeleving en het gewenste effect. Dat allemaal zonder de bijkomstigheid van schadelijke stoffen als teer, benzeen en koolmonoxide.

Wat is een vaporizer?

Een vaporizer is een elektrisch apparaat dat rookwaren zoals tabaksvervangers, wiet en andere droge kruiden kan verdampen. Je kunt een vaporizer instellen op verschillende temperaturen. Dat is wenselijk omdat in elk kruid andere stoffen zitten, die allemaal op een andere temperatuur vrijkomen. Zo kun je, met een beetje onderzoek, zelf kiezen welke stoffen uit een bepaald rookwaar je wilt inhaleren en welke niet.

Conductie of convectie vaporizers

Er zit nog wel verschil in de manier waarop vaporizers de rookwaren die je erin stopt verdampen. Dat kan namelijk door middel van de conductie- of convectie verwarmingsmethode. Bij convectie verwarming staat de verwarmingsbron van de vaporizer in direct contact met de rookwaren. Verdamping ontstaat dan door middel van geleiding. Bij een convectie vaporizer ligt dat net even anders. Deze apparaten laten hete lucht langs de rookwaren stromen als je inhaleert. De puurheid en smaak van de damp zou er volgens kenners op vooruit gaan. Conductie heeft weer andere voordelen zoals een snellere opwarmtijd.

Er zijn ook nog speciale hybride modellen zoals de Mighty vaporizer. In de wereld van de vaporizers een wereldberoemd apparaat dat geldt als één van de beste van de wereld. De Mighty vaporizer maakt gebruik van zowel conductie- als convectie technieken. Hierdoor kan de vaporizer snel opwarmen en produceert het tegelijkertijd de meest pure en smaakvolle damp die mogelijk is. Daarom is de Mighty gewild bij veel verdampers over de hele wereld.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten