Cars & Tech #MNLK

Wat kost een elektrische auto opladen nou eigenlijk?

1 Mins read

Het uitrekenen van de brandstofprijs voor een benzineauto of voor een diesel is vrij eenvoudig. Maar het uitrekenen van de kosten van het opladen van een elektrische auto is wat lastiger.

De prijs voor benzine wordt grotendeels bepaald door de prijs voor olie en door de accijnzen. Bij elektrische auto’s worden de kosten voor het opladen bepaald door de manier hoe deze opgeladen wordt. Het goedkoopst ben je uit wanneer je een eigen laadpaal aanschaft. Wanneer je de auto oplaadt bij een openbare oplaadpaal dan betaal je ook voor het gebruik en de onderhoud.

De duurste manier om de elektrische auto op te laden zijn de zogenaamde snellaadpalen. Bij deze palen betaal je het meest per kWh.

YouTube video

De prijs voor het thuis opladen van de auto

Wanneer je thuis de auto oplaadt, betaal je ongeveer €0,23 per kilowattuur (kWh). Dit bedrag betaal je aan de energieleverancier waarbij jij een contract hebt. Als je deze prijs hanteert en uitgaat van een elektrische auto van een middenklasse en een efficiënt gebruik van 17 kWh per 100 km, dan kom je op een bedrag van €0,04 per kilometer.

Met een redelijk zuinige auto die op benzine rijdt betaal je op dit moment ongeveer €0,10 per kilometer.

Prijs bij een openbare laadpaal

Bij een openbare laadpaal betaal je normaal gesproken meer dan wanneer je de elektrische auto thuis oplaadt. De kosten voor de aanleg en onderhoud, en enige winst moeten worden logischerwijs bij het bedrag opgeteld. Verspreidt over Nederland zijn de tarieven erg verschillend. Denk dan aan kosten tussen €0,20 en €0,60 per kWh. Wanneer je uit gaat van het gemiddelde tussen deze twee bedragen kom je op een bedrag per kilometer van €0,07.

Prijs bij een snellader

Natuurlijk is het handig om even bij een snellader te gaan staan, en zo weer kilometers door te kunnen rijden. Maar je betaalt er ook voor, het is veruit de duurste manier om de elektrische auto op te laden. Per kilometer betaal je €0,10 aan kosten.

Feedback: info@mnlk.nl

Check ook: Het importeren van een auto & De kosten van een Formule-1 band

Related posts
Cars & Tech #MNLK

De meest populaire elektrische auto's van het moment 

2 Mins read
In 2022 was bijna 1 op de 4 nieuwe personenauto’s in Nederland volledig elektrisch. Daarmee wint de elektrische auto aardig wat terrein…
More #MNLK

EV-bezitters besparen op laadkosten door thuiswerken

2 Mins read
Thuiswerken is door de covid-19-pandemie weer opnieuw uitgevonden. Wanneer er een golf aan komt zetten, wordt iedereen dringend verzocht om thuis te…
Cars & Tech #MNLK

Wat kost een Tesla?

1 Mins read
We weten inmiddels allemaal dat elektrisch rijden de toekomst is. Moesten we er een tiental jaar geleden nog erg aan wennen, inmiddels…