The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Wat kost een postzegel tegenwoordig?

2 Mins read

Er worden tegenwoordig niet meer veel brieven verstuurd. Vroeger was dat natuurlijk anders in de tijd dat er geen mogelijkheden zoals het versturen van e-mails of chatten bestonden. Toch zijn er mensen die in deze moderne tijd alsnog graag brieven versturen. Dit doen zij omdat het natuurlijk wel iets authentieks is om een brief te sturen of te ontvangen. En daarnaast zijn er jaarlijks ook vele mensen die nog gewoon een kerstkaart sturen. Allerlei poststukken kunnen enkel op de bus worden gedaan wanneer er een goede frankering op de enveloppe is gezet. Maar wat betaal je nu voor een postzegel?

De kosten van de postzegels

Postzegels kosten tussen de €0,91 cent en €1,50 per stuk. Wat voor type postzegel je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van wat je gaat sturen. Het gewicht in de enveloppe is hierin leidend.

In Nederland betaal je voor enveloppen tot 20 gram €0,91 cent per postzegel. Dan heb je ook verzendingen in Nederland in enveloppen waarbij de inhoud tussen de 20 en 50 gram weegt. In dat geval betaal je €1,82 per postzegel. Wil je internationaal brieven versturen, dan betaal je €1,50 per postzegel, mits de brieven een gewicht hebben tussen de 20 en 50 gram.

Voor actuele tarieven: https://www.postnl.nl/tarieven/tarieven-post-en-postzegels/Brief/NL/0-20g

Hoeveel postzegels moet je plakken?

Hoeveel postzegels je moet plakken, hangt af van het gewicht. Je bent hiervoor te weten gekomen hoeveel je moet betalen per postzegel, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de inhoud van je enveloppe veel zwaarder is dan de waarde van één postzegel. In dat geval heb je de mogelijkheid om de postzegels met elkaar te combineren, net zoveel totdat je de waarde hebt van wat je voor het gewicht moet betalen. Hierbij een overzicht van de kosten per gewicht:

  • 20-80 gram: €0.91
  • 20-50 gram: €1.82
  • 50-100 gram: €2.73
  • 100-350 gram: €3.64
  • 350 gram – 2 kilo: €4.40

Ditzelfde geldt voor het posten naar het buitenland, waarbij je er ook voor dient te zorgen dat je enveloppe voldoende gefrankeerd is. Dit zijn de bijbehorende prijzen per gewicht van de inhoud van de enveloppe:

  • 20-80 gram: €1.50
  • 30-50 gram: €3.00
  • 50-100 gram: €4.50
  • 100-350 gram: €7.50
  • 350 gram – 2 kilo: €9.00

Postzegels kopen

Je hebt verschillende mogelijkheden om aan een postzegel te komen. Zo kun je via de PostNL app postzegelcodes kopen. Je krijgt dan geen fysieke postzegel thuisgestuurd, maar na het afrekenen krijg je een code die je op de enveloppe dient te schrijven. Ook hiermee is de enveloppe dan gefrankeerd. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om naar een fysieke winkel te gaan om daar een echte postzegel te kopen.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Een nachtje in de Royal Penthouse Suite kost je 49.000 euro (!)
En deze: Maak je huis stijlvoller en gezelliger met canvas!