The Online Lifestyle Magazine 

Cars & Tech #MNLK

Wat moeten we zonder ruitenwissers?

2 Mins read


Een auto is een ideaal vervoersmiddel voor langere afstanden. Ook op korte afstanden is het lekker om toch even de auto te pakken in plaats van de fiets. Vooral als het regent zijn we geneigd om snel achter het stuur te stappen. Dankzij de ruitenwissers kunnen we goed zien door de ruiten. Zonder deze eenvoudige, maar toch cruciale dingen zou het rijden een stuk gevaarlijker zijn.

Hoe zijn de ruitenwissers ontstaan?

Een slimme vrouw heeft in 1903 een poging gedaan om de ruitenwissers op de markt te brengen, maar helaas is dit mislukt. Een andere man lukte het wel in 1917 met een hand bediende ruitenwisser. Beide uitvinders probeerden een oplossing te verzinnen voor het slechte zicht door regen tijdens het autorijden. Voordat de ruitenwissers bestonden reden de chauffeurs met het raam open! Na de oorlog werd de simpele ruitenwisser steeds verder ontwikkeld tot de ruitenwisser die we nu kennen.

Hoe werkt een ruitenwisser eigenlijk?

Een ruitenwisser zit erg simpel in elkaar. Het bestaat uit een arm van plastic, aluminium of rubber met daaraan een rubberen strip. Deze strip wist de regen of vuil van de ruit, vandaar de naam ruitenwisser! Door de hedendaagse technologie kan je via de auto instellen hoe snel de ruitenwisser moet vegen. Op deze manier houd je je ruit schoon en heb je een goed zicht.

Verschillende soorten ruitenwissers

Uiteraard zijn er meerdere soorten ruitenwissers op de markt. Naast het verschil tussen ruitenwissers voor de voorruit en de achterruit zijn er twee verschillende soorten ruitenwissers.

Conventionele ruitenwisser

Deze ruitenwisser is de klassieker met een aluminium arm en rubberen strip. Er kan voor gekozen worden om er een spoiler op te bevestigen, zodat de ruit nog beter schoon wordt gemaakt.

Flatblade ruitenwisser

Een andere optie is de ruitenwisser die zich beter kan aanpassen aan de ruit. Het materiaal is flexibeler en de strip wordt beter op de ruit gedrukt.

Wanneer moet de ruitenwisser vervangen worden?
De kwaliteit bepaalt vaak hoelang een ruitenwisser meegaat. Wanneer er strepen op de ruit komen of de ruitenwisser een piepend geluid maakt, is het aan vervanging toe. Het wordt aangeraden om jaarlijks je ruitenwissers te vervangen.

Hoe duur zijn ruitenwissers?

Ruitenwissers hebben een gemiddelde prijs van ongeveer dertig euro voor een set. Dit komt neer op ongeveer vijftien euro per stuk. De prijzen variëren wel, een flatblade ruitenwisser is vaak iets duurder.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Leer meer over 5 voordelen van tandheelkundige implantaten

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

De 10 beste manieren om een optrekstang te gebruiken

2 Mins read
1- Standaard Chin-up Pak de stang vast op schouderbreedte, de handpalmen naar je toe. Trek jezelf omhoog totdat je kin gelijk is…