The Online Lifestyle Magazine For Him

Soul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

Wat te doen met je voeding/dieet tijdens de feestdagen? Schransen is geen optie!

2 Minuten leestijd

Als geen ander, ik herhaal, als geen ander weet ik hoe lekker eten is. Vooral als het buiten koud en grauw is en iedereen die spanning en onrust heeft van de feestdagen (vooraf en tijdens) is het moeilijker dan ooit om gedoseerd te eten.

Het blijkt uit de statistieken dat mensen vooral in gewicht aankomen rondom de feestdagen. We schransen allemaal aanzienlijk meer calorieën naar binnen. Dit is niet alleen op de daadwerkelijke feestdagen, maar ook vooral met de dagen eromheen ook al. De spanning, onrust, onze vreetcultuur en passie voor lekker eten drijft ons naar volle buiken en nog meer ongewenste kilo’s vet. En al dat extra gewicht moet er dan door dramatische diëten in het voorjaar er weer vanaf. Het zou toch zoveel fijner zijn als we amper een kilo in december aankomen in plaats van 5?

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we dat dit jaar niet weer uit de hand laten lopen?

De andere 25 dagen van december

Als je 100% gegarandeerd weet dat je met Sinterklaas, de kerstborrel van werk, op 1e en 2e Kerstdag en met Oud&Nieuw helemaal van god los gaat, prima. Enjoy life, het leven mag gevierd worden, santé!

Maar de andere 25 dagen van het jaar hoef je niet meer calorieën te vreten dan je onderhoud (stel je mag als gemiddelde man 2500 kcal hebben om op gewicht te blijven, bij 2800+ kom je een beetje aan). Aangezien je nog steeds 2500 kcal mag hebben, hoef je jezelf zeker niet ‘op te sparen/uit te hongeren’. Je kan zelfs nog steeds lekkere dingen eten en genieten van een drankje. Gedoseerd voedzaam eten en lekkere snacks gaan prima hand in hand, zolang je maar niet telkens weer over je onderhoud gaat. Probeer echter rondom je onderhoud te zitten en niet op de niet-feestdagen ineens 7000 kcal naar binnen te schransen als een onrustig vreetbeest.

Mocht je denken: ‘leuk kerel, maar ik smacht naar lekker vreten deze maand, ik kan mezelf niet beheersen!’, dan heb ik één praktische tip voor je in petto: stil de onrust niet met eten, maar hou een interventie op onrustige momenten zodat je niet de koelkast of tafel vol hapjes weer gaat plunderen. Adem in, adem uit. Je bent een volwassen vent, kom op, beheers jezelf! Je wint controle over jezelf en je driften als je dit intense moment weet te temmen.

Pro-tip 1: Ontbijt (op feestdagen als je weet dat je ‘s avonds gaat eten) licht, drink veel water, 2 stuks fruit.

Pro-tip 2: Start de ochtend met een workout (niemand vreet zich die dag kapot als de dag zo gezond begint)

Pro-tip 3: Probeer kleinere porties te nemen (twee biertjes en een pizza delen is beter dan 6 bier en een hele pizza voor jezelf)

Eenmaal na al die dagen een keurige balans aan te hebben gehouden, wens ik je veel plezier met het schransen tijdens de daadwerkelijke feestdagen. Eet smakelijk and Merry Christmas!


What to do with your diet during the holidays

Ook voedingsspecialist Layne Norton (Biolayne) snapt maar al te goed hoe dit spelletje in elkaar steekt. Zijn tips zijn een mooie aanvulling op het bovenstaande.

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Hoe ziet het dieet van een bodybuilder eruit?

2 Minuten leestijd
Zoals we inmiddels weten is bodybuilden een lifestyle waarbij voeding van groot belang is. Om spiermassa op te bouwen moet je je…
Sport & Lifestyle #MNLK

Je spieren herstellen na een training; hoe doe je dat?

2 Minuten leestijd
Op het moment van je training heb je vaak niet in de gaten dat je spieren er een enorme klap van gaan…
Mind & Soul #MNLKSoul #MNLKSport & Lifestyle #MNLK

David Goggins motivatievideo: het taaie doch rechtvaardige advies wat je nodig hebt

1 Minuten leestijd
Er is geen man die mij meer weet te motiveren om gas te geven dan eindbaas David Goggins. Deze keiharde veteraan der…