Home » Wat weet jij over tafelmanieren? Oftewel etiquette?

Wat weet jij over tafelmanieren? Oftewel etiquette?

door de Redactie van MNLK
Tafelmanieren en etiquette

In huiselijk kring corrigeren huisgenoten elkaar onderling als er iemand met volle mond praat of ander ergerlijk gedrag vertoont. Maar hoe is de etiquette als je uit eten gaat? Hieronder volgen een aantal regels en tips over tafelmanieren.

[youtube v=”7TASR8wsrAM”]

Tafelmanieren & etiquette

  • De binnenkomst

Ook al heb je een tafel gereserveerd, meld je bij binnenkomst even aan en wacht tot je een tafel aangewezen krijgt. Alleen wanneer er niemand naar je toekomt, kun je zelf een tafel uitkiezen.

  • Je houding

Ga netjes rechtop aan tafel zitten en eet niet met ellebogen die op tafel steunen.

  • Blijven zitten

Het is onbeleefd om tijdens een etentje van tafel te gaan. Alleen in hele dringende gevallen kun je je excuseren. Doe dat dan het liefst tussen twee gangen in en benoem hetgeen je gaat doen niet.

  • Het eten wordt geserveerd

Pas wanneer iedereen voorzien is van eten mag je beginnen. Natuurlijk met het gebruik van het nodige bestek, zonder ellebogen en zonder te smakken. Prakken van eten is uit den boze. Gebruik alleen zout wanneer je het gerecht hebt geproefd.

  • Servetten

Tijdens het eten leg je je servet op je schoot. Ben je uitgegeten? Leg dan de servet links voor je op de tafel maar nooit in een bord.

  • Zonder telefoon

Laat je telefoon in je handtas of binnenzak zitten en schakel alleen bij storingsdiensten het geluid in. Leg je telefoon tijdens het etentje vooral niet op tafel. De verleiding is groot dat je er toch op kijkt, terwijl het echt om het eten en je tafelgenoten gaat. Speel vooral geen muziek of video´s af, dat is voor andere restaurantbezoekers bijzonder onprettig.

  • De ober

Wanneer je nog iets wilt bestellen, probeer dan eerst oogcontact met de bediening te maken. Lukt dat niet? Steek dan de wijsvinger van je rechterhand op. Met je vingers knippen, fluiten of roepen is ongepast. Wanneer de bediening vraagt of je nog iets wilt eten, zeg dan niet “ik zit vol”.

  • Klaar met eten

Ten teken dat je bent uitgegeten, leg je vork en mes in de zogenaamde tien over vier positie. Het mes op tien over, de vork daaronder op vier. Eventueel mag je je bestek ook naast elkaar leggen in het midden van je bord. De tanden van de vork moeten altijd naar beneden gericht zijn en de snijkant van het mes moet naar de vork gericht zijn.

Het hoort niet om, hoe goed bedoeld ook, alvast de borden op elkaar te stapelen. Nu je je bestek op tien over vier hebt gelegd, is dat een teken voor de bediening dat er kan worden afgehaald. Openlijk uitbuiken (je rits openzetten, de knopen los en onderuitgezakt gaan zitten) is uit den boze.

  • Etensresten

Er kan natuurlijk altijd iets tussen je tanden blijven zitten. Gebruik een tandenstoker nooit aan tafel, ook niet achter een servet verscholen. Loop wanneer het echt nodig is even weg naar het toilet.

[youtube v=”sbrtsnJQmxA”]

Meer over tafelmanieren en etiquette te weten komen? -> Do’s and dont’s

Leestip -> 4 heerlijke restaurants op Terschelling
Leestip -> De meest bijzondere restaurants van Nederland

Feedback: info@mnlk.nl