More #MNLK

Wat zijn de verschillen tussen glasvezel en DSL?

2 Mins read

De gemiddelde Nederlander heeft een hekel aan traag internet. Logisch, want het laden van sites, video’s en sociale media kost dan veel tijd. Als je wilt dat dit verleden tijd is, stap je over op snel internet. Voor wat betreft snel internet zijn er in Nederland twee mogelijkheden: glasvezel en Digital Subscriber Line (DSL). In deze tekst maken wij je duidelijk wat de verschillen zijn.

Lichtsignalen vs. elektrische signalen

Een belangrijk verschil tussen glasvezel en DSL zich hem in de technologie. Heb je glasvezel internet? Dan wordt er laserlicht gebruikt om gegevens te verzenden en te ontvangen. Het grote voordeel hiervan is dat de upload- en downloadsnelheid altijd hetzelfde zijn. Dit is bij DSL niet het geval, want hier gaat downloaden sneller dan uploaden. Reden hiervoor is dat de gegevens verzonden en ontvangen worden door elektrische signalen te versturen via koperen telefoonkabels in de grond.

Snelheid

Doordat data op verschillende manieren verstuurd en ontvangen wordt bij glasvezel en DSL, verbaast het je waarschijnlijk niet dat er verschil zit in de snelheid. Glasvezel is namelijk een stuk sneller dan DSL. De maximale internetsnelheid is bij glasvezel bijvoorbeeld 1000 Mbit/s, terwijl dit bij DSL ‘slechts’ 200 Mbit/s is. Dit komt door het type aansluiting. Bij glasvezel internet krijg je namelijk een eigen aansluiting, terwijl je bij DSL internet een kabel deelt met de rest van de buurt Als er veel mensen tegelijkertijd op het netwerk zitten, wordt het internet trager. Ook de afstand tussen je huis en de wijkcentrale is van invloed op de internetsnelheid.

Beschikbaarheid

DSL internet is op de meeste plekken in Nederland beschikbaar. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van bestaande telefoonlijnen om data te versturen en te ontvangen. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar. In dorpen en steden kun je vaak al wel voor deze internetverbinding kiezen, maar glasvezel in het buitengebied behoort nog niet altijd tot de mogelijkheden. Woon je buitenaf en ben je benieuwd dit supersnelle internet voor jou beschikbaar is? Dan kun je een postcodecheck doen.

Betrouwbaarheid

Omdat we steeds meer tijd online doorbrengen, is het niet prettig als je getroffen wordt door een internetstoring. Als je een glasvezelabonnement afsluit bij Solcon, hoef je hier niet bang voor te zijn. Glasvezel is namelijk veel minder gevoelig voor storingen dan DSL. Dit komt onder meer doordat iedereen een eigen aansluiting heeft.

Prijs

Doordat glasvezel veel sneller is dan DSL internet, denk je misschien dat je er ook een hoger bedrag per maand voor betaalt. Toch is dit niet altijd het geval. Bij sommige aanbieders betaal je namelijk net zoveel voor glasvezel als voor DSL. Laat de prijs je daarom niet weerhouden om voor glasvezel te kiezen. Vergeet overigens niet om aanbieders te vergelijken, want bij de ene aanbieder betaal je meer per maand dan bij de andere.

Feedback: info@mnlk.nl

Related posts
Cars & Tech #MNLK

Aan welke criteria moet het internet bij jou voldoen?

2 Mins read
Binnen veel bedrijven is men grotendeels afhankelijk van het internet. Ligt het internet even plat, dan kan dit voor veel vertraging zorgen….
More #MNLK

Waarom snel internet bijna altijd de beste optie is

2 Mins read
Of het nu internet is voor thuis of voor een kantoorpand of winkel, snel internet is tegenwoordig vrijwel onmisbaar geworden. Hoe sneller,…