The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Wat zijn resistance bands?

2 Mins read

Hoewel de verschillende soorten resistance bands je in de war kunnen brengen, vallen ze allemaal onder dezelfde categorie. Resistance bands, ook wel weerstandsbanden genoemd, zijn letterlijk ‘banden’ die plat of buisvormig zijn. Oorspronkelijk was hun enige gebruik een revalidatiemethode voor patiënten die na een blessure weer wilden gaan sporten. Ze werden voor het eerst gebruikt in fysiotherapiesessies in de jaren negentig, maar kwamen pas de laatste jaren in beeld als onderdeel van reguliere lessen. Het zou ons verbazen als je ze nog niet hebt gezien in je plaatselijke sportschool of op Instagram!

Wanneer kun je resistance bands het beste gebruiken?

Resistance bands worden voornamelijk gebruikt in plaats van of als aanvulling op weerstandstraining met zware gewichten. Hun draagbaarheid is een van de grootste voordelen om ze te gebruiken, en het feit dat ze verschillende vooraf ingestelde spanningen / weerstandsniveaus hebben. Deze niveaus worden meestal aangeduid met een andere kleur en / of de weerstand wordt aangegeven op de band. In de meeste gevallen geldt: hoe lichter de kleur, hoe lichter de weerstand, en omgekeerd.

De ideale accessoire als je te maken hebt gehad met blessures

Weerstandsbanden worden vaak gebruikt voor revalidatieoefeningen. Als je in het verleden een blessure hebt opgelopen, is de kans groot dat je de voordelen van weerstandsbanden op uw weg naar herstel hebt benut! Zelfs als je dat niet hebt gedaan, is het geweldig om je hiervan bewust te maken, mocht je ooit in deze situatie terechtkomen.

Omdat weerstandsbanden aanpasbaar zijn en een lichte weerstand hebben, worden ze ook gebruikt als je na een training even wilt stretchen. Ze kunnen voor of na een training worden gebruikt of op elk moment om de flexibiliteit in de gewrichten en spieren te verbeteren.

Een full-body workout

De mogelijkheid om een full-body workout te krijgen door weerstandsbanden te gebruiken, is zeker een van de grootste voordelen. Voor iedereen die ooit een nieuwe fitnessroutine is begonnen, is het essentieel om een volledige lichaamstraining te krijgen. Omdat ze qua oefenvariatie veel meer mogelijkheden hebben dan gewichten, zijn de mogelijkheden met deze accessoire vrijwel eindeloos.

Je brengt hierdoor flink wat variatie aan iedere training aan en daagt jezelf tijdens iedere training uit. In plaats van slechts één enkele band te gebruiken, kunt je altijd verschillende soorten weerstandsbanden in je trainingen opnemen om allerlei weerstanden door elkaar te halen.

Leestip -> De gymbal en oefeningen

Related posts
Sport & Lifestyle #MNLK

Waarom jij een paar mini-weerstandsbanden in huis moet hebben

2 Mins read
Als je de keuze hebt om een handige tool voor in je home gym aan te schaffen, moet het wel een set…
Sport & Lifestyle #MNLK

Het ultieme fullbody work-out met weerstandsbanden voor thuis

1 Mins read
Ken je die dikke elastieken in allerlei kleuren? Je ziet ze wel eens in fitnesscentra liggen. Deze elastieken heten weerstandsbanden. Eigenlijk zie…