Welk gewicht kettlebell?

Welk gewicht kettlebell moet ik gebruiken

Een aantal jaren geleden deden ze plots intrede in de sportschool en fitnesscentra: de kettlebells. In het begin vonden we ze er wat vreemd uitzien, een grote metalen bal met een handvat eraan. Wat moet je daar nou mee doen? Inmiddels weten veel mensen beter en kennen de trainingsvoordelen van de kettlebell. Een goede keuze maken voor het juiste gewicht kan soms nog best lastig zijn. In dit artikel extra uitleg over het vinden van een bepaald gewicht kettlebell wat eventueel bij je zou kunnen passen.

Ervaring met de kettlebell?

Als eerste is het van belang om te bepalen of je een beginner bent, een gevorderde of een ervaren sporter met de kettlebell. Een beginner heeft nog nooit met een kettlebell getraind. Je bent gevorderd als je een half jaar kettlebell trainingen hebt gedaan en de bewegingen goed kunt uitvoeren.

Iemand die ervaren is met de kettlebell voert alle bewegingen technisch perfect uit. Dit heeft 1 tot 2 jaar training nodig. Deze trainingen bouwen dusdanig conditie en spierkracht dat dit persoon naar een zwaardere kettlebell kan overstappen.

Hoe is je conditie?

Een ongetraind persoon heeft weinig conditie en kracht. Deze personen trainen niet of nauwelijks. Getrainde personen trainen een aantal keren per week. Dit kan gaan om cardio trainingen maar ook om trainingen die zorgen dat de spierkracht toeneemt. Denk dat aan fitness, vechtsport, bootcamp enz. Fysieke kracht is bij deze mensen voldoende aanwezig.

Welk gewicht kettlebell te gebruiken?

Over het algemeen gesproken geldt dat mannen met een zwaardere kettlebell kunnen trainen dan vrouwen. Maar onthoudt dat dit slechts een richtlijn is. Dat geldt ook voor de andere factoren zoals ervaring en conditie. De volgende richtlijnen zijn algemeen maar geven een indicatie welk gewicht voor jou geschikt zou kunnen zijn.

  • Beginnend, slechte conditie, vrouw: 8 kg of lager
  • Beginnend, goede conditie, vrouw: 12 kg
  • Gevorderd, goede conditie, vrouw: 16 kg
  • Beginnend, slechte conditie, man: 16 kg
  • Ervaren, goede conditie, vrouw: 20 kg
  • Beginnend, goede conditie, man: 20 kg
  • Gevorderd/ervaren, goede conditie, man: 24 kg
  • Ervaren, zeer goede conditie, man: 28 kg en hoger

Enkele filmpjes:

Check dit artikel ook eens -> Alles over dumbbells

Feedback / correcties -> Mail de redactie op redactie@mnlk.nl