The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Welke soorten netwerkkabels zijn er allemaal?

2 Mins read

We hebben ze allemaal wel in huis, maar weten vrij weinig over deze transportmiddelen van digitale berichten. Als onderdeel van het computernetwerk vormen netwerkkabels een belangrijk onderdeel van de technische snufjes die we aanschaffen. Echter, waar dienen netwerkkabels precies voor, welke soorten zijn er en wat zijn de verschillen?

Wat zijn netwerkkabels precies?

Een netwerkkabel is ter ondersteuning van het computernetwerk en is letterlijk een kabel waar informatie langs wordt verstuurd binnen dat netwerk. Op elke computer is een aansluiting voor netwerkkabels aanwezig. De kabel die een PC of laptop aansluit op het thuisnetwerk wordt een UTP genoemd, wat staat voor Unshielded Twisted Pair. Deze kabels bestaan uit allerlei draden die in een mantel zitten voor de isolatie en beveiliging. Er vindt vervolgens datatransmissie plaats.

Welke soorten netwerkkabels zijn er allemaal?

De meest gebruikte UTP kabels

Er zijn veel soorten netwerkkabels beschikbaar en deze hebben dan ook allemaal hun eigen eigenschappen. De meest voorkomende zijn de CAT5E en CAT6. Deze UTP kabels bevatten beide een snelheid tot 1000 Mega bit per seconde en zijn geschikt voor Gigabit. Het verschil tussen de kabels is echter dat de CAT6 meer data tegelijkertijd kan verwerken. Dit komt doordat de bandbreedte verschilt en bij CAT6 dus groter is.
FTP, STP en SFTP kabels

Standaard netwerkkabels zijn UTP kabels, maar daarnaast zijn er ook nog andere soorten.

  • STP staat voor Shielded Twisted Pair. Om elk afzonderlijk paar kabels zit een vertind koperwerk.
  • FTP is een afkorting van Foiled Twisted Pair. Onder de buitenmantel van deze kabels zit folie om alle paren kabels.
  • SFTP betekent Shielded Foiled Twisted Pair en is dus een combinatie van de bovenste twee.

Deze drie soorten netwerkkabels zijn in feite gewoon afgeschermde versies van de UTP-variant. Ze worden vaak ingezet in omgevingen waar veel storingsbronnen zijn gevestigd. In normale huizen zullen deze kabels niet snel nodig zijn.

Maximale kabellengte en hoe defecte netwerkkabels voorkomen?

Er is een beperkte afstand die een netwerkkabel kan overbruggen voordat er een te zwak signaal ontstaat. De maximale afstand van een kabel van goede kwaliteit is daarom 100 meter. Wanneer een grotere afstand overbrugd moet worden, kan er gebruik gemaakt worden van een versterker.

Bij een defecte netwerkkabel, bijvoorbeeld door een te hoge spanning, zal er een slechte kwaliteit ontstaan. Zorg er daarom voor dat niemand erop kan staan en er niet te veel spanning op kan komen.

Leestip -> Mooie achtergrondenAirpods aansluiten op de laptop