The Online Lifestyle Magazine 

Sport & Lifestyle #MNLK

Wie doorbreekt het succes van Mercedes in de Formule 1

2 Mins read

Mercedes is al sinds het hybride tijdperk heer en meester in de Formule 1. Nadat Red Bull tot en met 2013 oppermachtig leek te zijn is dit vanaf 2014 helemaal anders geworden. De zilverpijlen van Mercedes zijn dan ook de enige twee echte kanshebbers op de Formule 1 wereldtitel geweest. Soms was het Ferrari die het ze lastig kon maken en sinds de laatste jaren is Red Bull de grootste uitdager. Toch is het al die tijd niet gelukt om Mercedes van de troon te stoten.

De grootste successen zijn behaald door Lewis Hamilton. In de zes jaar dat Mercedes de rangschikking leidt, heeft hij er vijf wereld titels mee gewonnen. Nico Rosberg is de enige coureur die Lewis Hamilton een keer heeft kunnen verslaan. Helaas heeft Nico Rosberg na dat jaar besloten om te stoppen met Formule 1. Een heel duidelijk antwoord waarom dit is gebeurd hebben we nooit gekregen. De geruchten in het paddock zijn dat hij op zijn hoogte punt wilde stoppen en niet had verwacht die prestatie nog een keer te kunnen leveren.

Lang verwachte regel wijzigingen

Als de koningsklasse van de autosport op dezelfde manier zou doorgaan, is het niet de verwachting dat de zilverpijlen snel te verslaan zouden zijn. Er is daarom enkele jaren geleden besloten om een grote reglement wijziging door te voeren in de Formule 1. Deze wijziging zou van start gaan in 2021, maar is verplaatst door de corona epidemie naar 2022. Wel wordt het budgetplafond waar zo lang op is gewacht geïntroduceerd vanaf 2021. De teams zullen dan nog maar maximaal 145 miljoen dollar (132 miljoen euro) per seizoen mogen uitgeven.

Dit lijkt een ongelooflijk hoog bedrag, echter de topteams Mercedes, Red Bull en Ferrari zitten op dit moment veel hoger qua uitgaven. Geschat wordt dat deze teams op dit moment een slordige 400 miljoen dollar per seizoen uitgeven om uit te komen in de Formule 1. Met de ingang van het budgetplafond is het de wens van de Formule 1 en zijn fans op een eerlijkere strijd voor iedereen.

Formule 1 in 2022

In 2022 is het dan eindelijk zo ver. Het idee van deze regelgeving is om meer spannende gevechten op de baan te kunnen zien. Op dit moment werken alle verschillende soorten vleugels op de auto precies zo dat de auto die hier achter rijdt veel last van heeft. Je kan dus niet lange tijd iemand vlak blijven achtervolgen.

Doe je dit wel, dan kun je rekenen op een stuk minder downforce. Je kan dan minder snel door de bocht heen en je banden zullen sneller aftakelen dan dat je zou willen. De auto’s van 2022 moeten ook weer op een poster kunnen. Daar waar de auto’s van de afgelopen seizoenen te complex en minder aantrekkelijk waren, moeten de auto’s van 2022 weer boven je bed gehangen kunnen worden.

Of de invoering van deze nieuwe regels de aankomende jaren het gewenste effect zullen hebben is afwachten. Er is één ding zeker, niks doen is geen optie meer.

Leestip -> Wat kost een F1 auto en wat kost een band?

Feedback: info@mnlk.nl