The Online Lifestyle Magazine 

More #MNLK

Windsurfen is een sport die valt onder de categorie watersporten

2 Mins read

Bij windsurfen maak je gebruik van een surfplank waarop een mast en zeil zit. Windsurfen kan alleen beoefend worden als er genoeg wind staat. Als ervaren windsurfer kun je de golven opklimmen en salto’s of draaiingen maken door de lucht. In Nederland wordt windsurfen vooral beoefend op zee, maar ook op grote meren in bijvoorbeeld Flevoland en Friesland. Windsurfen is vooral een populaire sport in Zeeland.

Surfplank

Er zijn verschillende typen surfplanken om te gebruiken tijdens het windsurfen. Deze planken verschillen vaak in volume of drijfvermogen. Planken met meer drijfvermogen liggen stabieler, maar kunnen ook eerder gaan opstijgen bij een harde wind. Planken met een kleiner drijfvermogen zijn beter geschikt voor dagen met een harde wind. Over het algemeen gebruiken gevorderde surfers vaker een plank met een kleiner drijfvermogen. Ook de breedte van de plank is een belangrijk aspect. Wanneer de plank breder is, zul je meer stabiliteit voelen tijdens het surfen. Een surfplank heeft ook een vin. Deze vin zorgt ervoor dat de plank koers kan houden.

Zeil

Naast verschillende typen surfplanken zijn er ook verschillende typen zeilen. Het verschil in type zeilen en de grootte van het zeil is afhankelijk van de weersomstandigheden waarin je surft, maar ook het lichaamsgewicht, de vaardigheid en discipline van de surfer. Wanneer je zwaarder bent, zul je een groter zeil nodig hebben om genoeg wind te vangen. Er zijn 4 typen zeilen voor verschillende disciplines: speed- slalom- en racezeilen, foilzeilen, allround zeilen en wavezeilen.

Mast en giek

De mast wordt veelal gemaakt van epoxyfiberglas met hierin koolstof verwerkt. Het koolstofgehalte in de mast varieert vaak. Bij een hoger koolstofgehalte zul je een snellere reactiesnelheid hebben en zal het zeil zich sneller kunnen herstellen na een harde windvlaag. Om deze redenen kiezen ervaren windsurfers vaak eerder voor masten met een hoog koolstofgehalte. Met een giek kun je het zeil besturen. De giek is vaak gemaakt van sterk materiaal als aluminium.

Leren windsurfen

Wil je nu echt op een goede manier leren windsurfen? Dan is het goed om surflessen te nemen. Tijdens deze lessen leer je goed de basis van het windsurfen en maak je gebruik van goed en verantwoord materiaal. Ook weet de instructeur precies hoe je alles van je uitrusting moet afstellen om goed te kunnen surfen. Als beginnend windsurfer wordt het aangeraden om op rustig water te surfen met wind die net voldoende van kracht is.

Neem ook eens een kijkje op Telstar Beach.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: In 1959 trad de eilandengroep Hawaii toe als vijftigste staat tot Amerika.
En deze: Alles wat je moet weten over een spirituele vakantie op Hawaii