Gaming #MNLK

Xbox Series X en PS5 – Welke console past bij mij?

5 Mins read

Je weet het waarschijnlijk al lang, maar de nieuwste lijn consoles van Microsoft en Sony is sinds een paar maanden geleden officieel uitgebracht. Onder deze nieuwe generatie consoles vallen in ieder geval de Xbox Series X, de Xbox Series S, en de PS5. Wat is nou het verschil tussen die consoles? En welke gameconsole past het best bij jou? Daar gaan we het in dit artikel even over hebben, zodat jij dadelijk weet of de nieuwe consoles het voor jou waard zijn en zo ja: welke van de twee moet je dan kiezen?

De verschillende uitvoeringen van de Xbox en PS

7 jaar geleden, bij de release van de vorige console generatie, waren er maar twee verschillende varianten van de consoles verkrijgbaar. Destijds was het nog wat ongebruikelijker om games online te kopen, dus had iedere console een fysieke disc drive waarin je de CD van een game kon stoppen, om hem te kunnen spelen. De laatste jaren is het online aanschaffen van games wat populairder geworden. Zo kopen veel mensen hun games gewoon rechtstreeks vanaf hun Xbox of Playstation in de daar voor bestemde Stores, de Playstation Store en de Microsoft Store. Maar ook third party game verkopers zoals G2A en Kinguin stijgen enorm in populariteit. Op zo’n site worden (als je geluk hebt tenminste) ongebruikte game codes verkocht, voor een aanzienlijk lagere prijs dan je bijvoorbeeld in de officiële Xbox of Playstation winkel zou vinden.

PS5

Disc-loze versie

Om in te spelen op de groeiende populariteit van digitale game aankopen, hebben zowel Xbox als Playstation beide een disc-loze versie van hun nieuwste console gemaakt. Playstation heeft dit echter wel iets anders aangepakt dan hun rivalen bij Microsoft. De PS5 is beschikbaar in een variant zonder disc drive en een variant met; verder zit er tussen die twee varianten geen enkel verschil in prestaties en is het dus precies dezelfde console. Beide consoles zijn gericht op 4K of voor sommige titels misschien zelfs 8K gaming en hebben precies dezelfde hardware, waardoor jouw game ervaring niet anders is op de goedkopere variant van de console. Het enige wat dus anders is aan de goedkopere variant is het ontbreken van een CD drive om games fysiek te kunnen aanschaffen. Gebruikers van de PS5 digital edition kunnen hun games dus alleen online kopen, en niet in de MediaMarkt of bij de Nedgame.

Lite variant

Bij de Xbox hebben ze duidelijk gekozen voor een lite-variant in de Xbox Series S. De Series S is de disc-loze variant van de Series X, maar in tegenstelling tot bij Playstation is de Series X ook aanzienlijk krachtiger. De Series S is namelijk meer gericht op consumenten die op een budget zitten of simpelweg geen 4K televisie in huis hebben. Hij draait games in 1440p in plaats van 2160p zoals de Xbox Series X. Als je geen 4K tv hebt, zul je echter weinig van dit verschil merken. Het verschil in de prijs is wel aanzienlijk: de PS5 digital edition kost 400 euro, de Xbox Series S maar 300 euro en de varianten met een disc kosten zowel aan de kant van Playstation als Xbox 500 euro.

De keuze

Ben jij iemand die het leuk vindt om al zijn of haar games fysiek in de boekenkast te bewaren als een leuke verzameling? Of ben jij zo’n gamesverslinder dat je iedere week een game uitspeelt en hem daarna weer wil verkopen? Dan is de fysieke uitvoering van de PS5 of Xbox Series X meer wat voor jou. Je kan digitaal gekochte games namelijk niet doorverkopen – het beste wat je er uit kan halen is de game-share functie op de Playstation of Xbox, maar dat is vaak beperkt tot het eigen huishouden en echt je games verkopen voor geld zit er op die manier vaak niet in. Als je je fysiek gekochte games gewoon in de CD verpakking doet en op Marktplaats zet, kan je ze zonder problemen verkopen. Dat kan voor sommige gamers ook een reden zijn om de iets duurdere variant van de consoles te kopen; dat kan uiteindelijk zelfs winst opleveren.

Een andere reden om geen digitale console te kopen is omdat je internet niet snel genoeg is om de games allemaal te kunnen downloaden. Op een gekochte CD staat vaak al een behoorlijke hoeveelheid data van de game waardoor het downloaden en installeren er van aanzienlijk minder tijd in beslag neemt. Als je nog in een afgelegen bos woont en je internetverbinding is nog gebaseerd op de telefoonkabel, dan is de kans groot dat je een dag of zelfs langer moet wachten voordat je games volledig gedownload zijn.

Het gemak van het digitaal kopen van games is voor veel mensen wel doorslaggevend in de keuze voor de PS5 of Xbox Series X/S. Als je dan een nieuwe game wil hebben, kan je gewoon even op je telefoon naar de Xbox app gaan en de game installeren. Met PayPal of iDeal kun je makkelijk afrekenen, maar als je daar even geen tijd voor hebt kan je zelfs pas betalen nadat je de game hebt gedownload. Met de nieuwe glasvezelverbindingen die binnen een jaar overal in Nederland wel zijn aangelegd, zullen er weinig mensen zijn waarbij het downloaden van de games op je console heel erg lang duurt. Dit soort handigheidjes zorgen er voor dat steeds meer mensen dus kiezen voor een digitale game aankoop – daarnaast is de huidige pandemie natuurlijk een reden om games niet fysiek te kunnen of willen kopen, in verband met de maatregelen of gewoon met je eigen veiligheid. Daarom is het niet meer dan logisch om voor een digitale console te kiezen.

Heb jij dus langzaam internet, ben jij een all-round gamer die games zo snel mogelijk uitspeelt en daarna doorverkoopt, of vind je het gewoon leuk om je games als een soort collectors items te bewaren op de boekenplank in je man cave? Dan is de digitale variant van de nieuwste console-generatie niets voor jou en moet je eigenlijk gewoon de iets duurdere, fysieke uitvoering van de Xbox Series X of de PS5 nemen. Maar is jouw internet supersnel, hou je wel van het gemak dat bij digitale game aankopen komt kijken, en hou jij er niet zo van om je games door te verkopen als je ze hebt uitgespeeld? Dan is het helemaal niet raar om voor de digitale versie van de consoles te gaan.

Let echter wel op of je een 4K TV hebt waar je op gaat gamen, want de Xbox Series S ondersteunt dus geen 4K resolutie en de Series X wel. Bij de digitale editie van de PS5 is de resolutie dus hetzelfde als de CD uitvoering, dus daarbij maakt de keuze niet uit. Onthoud ook dat je natuurlijk games ook gewoon digitaal kunt kopen op de fysieke edities van de consoles – je hoeft bij de duurdere varianten dus niet te kiezen tussen het één of het ander, en je hebt gewoon de vrijheid om games te kopen op welke manier je wil. Ben je al overtuigd van welke console variant je gaat nemen? Of twijfel je gewoon nog tussen Xbox of Playstation? Lees dan dit artikel waarin de beide consoles het tegen elkaar opnemen op het gebied van de controller, de prestaties, de exclusieve games en meer!

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: De 24k Xbox One Pearl, de duurste Xbox controller ooit?
Lees ook: De prijs van Xbox Series X

Related posts
Gaming #MNLK

Nieuwe onderdelen die GTA 5 zouden moeten verbeteren

3 Mins read
GTA 5 (Grand Theft Auto V) werd op 17 september 2013 uitgebracht. Destijds kon het spel enkel nog worden gespeeld op de…
Gaming #MNLK

De Xbox Series X tegen de PS5

5 Mins read
Door de ongelofelijk schaarste van de nieuwste generatie consoles van Sony en Microsoft is er online een soort scalper-oorlog begonnen. Er is…
More #MNLK

Wat kunnen we verwachten van FIFA 21?

2 Mins read
Vanaf 9 oktober ligt de nieuwe FIFA weer in de winkel, FIFA 21. Dat is elk jaar weer moment om naar uit…