Gaming #MNLK

Zo bespaar je op je energieverbruik met je gameconsole

2 Mins read

Bij energie besparen denk je waarschijnlijk al snel aan de temperatuur wat lager zetten en minder lang douchen. Maar wist je al dat ook je consoles ongemerkt veel energie kunnen verbruiken? Zelfs als je ze niet gebruikt, kunnen ze met zogenoemd sluipverbruik stroom kosten en daardoor een hogere energierekening opleveren. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je sluipverbruik en stroom kan besparen bij drie veelgebruikte gameconsoles: de Playstation 4 en 5 en de Nintendo Switch.

jeshoots-com-5chl44BAOvk-unsplash

Energie besparen op de Playstation 4 en 5

Op zowel de Playstation 4 als de 5 kan je energie besparen. Het werkt bij beide apparaten net een beetje anders, maar is heel makkelijk. Bij allebei de apparaten ga je via Instellingen naar Systeem en daarna naar Energiebesparing. Bij de PS4 kies je daarna Instellingen voor Energiebesparing.

Bij de PS5 staat dit in het menu aan de linkerkant. Met deze functie kun je instellen dat de Playstation automatisch uitschakelt als je hem een tijdje niet gebruikt en ook dat hij stopt met het streamen van media. Je kan zelf de tijd instellen, bijvoorbeeld dat hij als je hem een half uur niet gebruikt automatisch uitgaat. Dit doe je via de rustmodus.

In de rustmodus kan je ook instellen dat het apparaat geen verbinding mag maken met internet. Hij kan dan geen games of updates downloaden, maar het scheelt wel stroom! Extra tip: zet ook de controller handmatig uit of stel een timer in dat ze automatisch worden uitgeschakeld als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt. Zo hoef je hem minder op te laden en dat scheelt stroom.

Minder energieverbruik bij de Nintendo Switch

Stop je even met gamen? Dan kan je de Nintendo Switch net als de PS4 en 5 in een slaapstand zetten. Hiervoor scroll je op het scherm naar links en naar beneden en kies je voor Slaapstand. Hier kan je ook je voorkeuren voor de slaapstand personaliseren.

Het apparaat staat standaard zo ingesteld dat hij na tien minuten in de slaapstand gaat. Maar je kan dit ook veranderen in een, drie, vijf of dertig. Hoe eerder je de gameconsole in de slaapstand laat gaan, hoe minder stroom het kost. Betaal je alsnog veel voor je stroom? Dan kun je energie vergelijken om te zien of je bij een andere energieleverancier voordeliger uit bent.

Als je de Switch op je televisie gebruikt, kan je er ook voor kiezen om hem in de slaapstand te laten gaan als er een, twee, drie, zes of twaalf uur geen activiteit is. Je kunt ook de functie NOOIT inschakelen waardoor het apparaat nooit in de slaapstand gaat (als hij via de televisie wordt gebruikt). Als je energie wil besparen dan is dit natuurlijk niet handig, want het kost veel stroom als je het apparaat niet gebruikt.

chris-montgomery-smgTvepind4-unsplash

Het beste is natuurlijk je gameconsole uitzetten

Je gameconsole in een energiebesparende modus of de slaapstand te zetten is een goede manier om minder stroom te verbruiken. Maar het is natuurlijk handiger om het apparaat volledig uit te schakelen als je hem niet gebruikt, want ook de slaapstand verbruikt een klein beetje energie. Dan zal je wel even moeten wachten als je ‘m opnieuw opstart. Vergeet niet dat je ook een tv en speakers hebt. Deze hebben ongemerkt ook sluipverbruik als je ze op standby-modus laat staan. Door ook deze apparaten uit te zetten, voorkom je sluipverbruik en verbruiken ze nog minder energie. En dat is een stuk beter voor je energierekening.

Feedback: info@mnlk.nl