Home » Zo regel je een zakelijke financiering

Zo regel je een zakelijke financiering

door de Redactie van MNLK
Werk

Heb je besloten om je baan op te zeggen, en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Of ben je dat al een tijdje, en wil je nu je onderneming laten groeien? Grote kans dat je extra moet investeren om dit te kunnen realiseren. Omdat niet iedere man zomaar een zak geld hiervoor klaar heeft liggen, is het zaak te kijken hoe je op andere manier aan geld kunt komen. Hieronder lees je meer over verschillende soorten zakelijke financieringen, en waar je op moet letten bij het regelen ervan.

Verschillende soorten zakelijke financieringen

Wil je zakelijk lenen, dan zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je allereerst eens informeren bij de bank waar je ook je zakelijke rekening hebt lopen. Omdat banken niet altijd de meest aantrekkelijke leenrentes en -voorwaarden hanteren, is het sowieso goed ook nog verder te kijken. Via de stichting Qredits kom je mogelijk in aanmerking voor een microkrediet of MKB-krediet.

Naast banken zijn er overigens nog veel meer bedrijven of personen die willen investeren in ondernemingen in ruil voor rendement. Online zijn er diverse platforms te vinden die deze geldverstrekkers en jou als ondernemer aan elkaar kunnen koppelen. Kijk wel goed naar de voorwaarden die dergelijke partijen hanteren. Vaak moet je onderneming al een minimaal aantal maanden bestaan, een minimale omzet draaien of geldt er een minimaal leenbedrag.

Een laatste optie tot slot is crowdfunding. Deze relatief nieuwe manier van het aantrekken van externe financiering is niet gericht op grote zakelijke investeerders, maar op particulieren die een klein bedrag willen investeren. Ook hier geldt voor dat er online diverse platforms zijn waarop je je ondernemingsplan kunt presenteren aan mogelijke investeerders.

Voorbereiding op het regelen van externe financiering

Wat voor soort zakelijke financiering je ook kiest, je potentiële investeerders zullen meer informatie over je onderneming willen. Bijvoorbeeld omdat je alleen willen investeren in bepaalde branches of producten. Maar ook omdat ze willen weten wat het verwachte rendement zal zijn, en hoeveel risico ze lopen. Er wordt daarom eigenlijk altijd gevraagd naar de financiële situatie van je onderneming. Denk aan jaarrekeningen of jaarverslagen, vaak van de afgelopen drie jaar. Financieringsaanvragen worden vaak afgewezen omdat het onderpand te laag is, of de rentabiliteit, solvabiliteit of liquiditeit niet voldoende zijn. Besteed hier extra aandacht aan, zo voorkom je dat je kostbare tijd in een nutteloze aanvraag steekt.

Privé geld investeren voor extra financiële ruimte

Krijg je een zakelijke financiering via de bovengenoemde methoden niet rond? Of ben je er toch huiverig voor externe financiering aan te trekken? Dan kun je ook nadenken over een privéstorting in je onderneming. Zo kun je bijvoorbeeld een consumptief krediet zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten, of een extra hypotheek nemen. Deze laatste optie is vooral interessant vanwege de gestegen overwaarde bij veel woningen en de nog steeds relatief lage hypotheekrente. Wil je weten hoeveel extra geld je vrij kan maken voor je onderneming? Online kun je gemakkelijk je hypotheek berekenen. Goed om te weten: een privéstorting wordt fiscaal niet als ondernemingswinst gezien, en daarom niet meegenomen bij de fiscale winstberekening.

Feedback: info@mnlk.nl

Lees ook: Je factuur verkopen? Zo werkt het!